Запорізькі територіальні громади отримали кошти на стратегічно важливі проекти

Керівники структурних підрозділів облдержадміністрації на чолі із заступником голови облдержадміністрації Олександром Бабаніним взяли участь у он-лайн семінарі з питань розвитку об’єднаних територіальних громад «Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад».

Як наголосив Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, важливу роль у розвитку територіальних громад відіграє стратегічне планування. Тож необхідно створити карту громад у кожній області та провести презентації кожної об’єднаної територіальної громади.

За словами Олександра Бабаніна, громади Запорізької області у 2016 році отримали субвенцію з державного бюджету на формування інфраструктури у сумі 46 млн. 553 тис. грн., це 4,6 % від загального обсягу субвенції по Україні.

Завдяки цьому реалізовано 87 проектів на загальну суму  44 млн. 922 тис. 802 грн., що становить  96,5 % від наданої суми  субвенції з державного бюджету.

За ці кошти  в громадах проведено капітальний ремонт доріг, будинків культури, дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів, будівель центрів надання адміністративних послуг; проведено газифікацію, реконструкцію вуличного освітлення, систем водопостачання; придбано спеціальну техніку комунального призначення, шкільних автобусів, транспортних засобів для лікарів.

У 2017 громади Запорізької області отримали субвенцію з державного бюджету на формування інфраструктури у сумі 70 млн. 918 тис. 800 грн.

Як наголосив Геннадій Зубко,  у 2017 році кошти субвенції мають бути спрямовані на проекти, що є стратегічно важливими для територій та, в першу чергу, забезпечують проведення реформи децентралізації влади, сталий розвиток територіальних громад і підвищення їх конкурентоспроможності. Зокрема, це проекти, які стосуються утворення опорних шкіл, закладів охорони здоров’я, які відповідають моделі госпітальних округів, центрів надання сучасних адміністративних послуг та інші, реалізація яких забезпечить утворення нових робочих місць та економічну й соціальну сталість територій.

Розпорядженням голови Запорізької облдержадміністрації створено комісію з підготовки висновків щодо  заявок на проекти, які фінансуватимуться за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

Наразі громадам необхідно розробити та затвердити плани соціально-економічного розвитку та проектні заявки відповідно до планів соціально-економічного розвитку, правильно сформувавши перелік та терміни реалізації проектів.

Область:

Запорізька область

Source:

Сайт Запорізької ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...