Для бухгалтерів об’єднаних територіальних громад Миколаївської області організували дводенне навчання нових засад організації бюджетного процесу

29 та 30 травня у м. Миколаєві в рамках програми «U-LEAD з Європою», за організації Миколаївського центру розвитку місцевого самоврядування, проходить тренінг на тему: «Сучасні засади організації бюджетного процесу на рівні об’єднаних територіальних громад». Захід розпочався о 10.00 у приміщенні готелю Palace Ukraine, за адресою проспект Центральний, 57.

Тренер - кандидат державного управління, доцент ОРІДУ НАДУ при Президентові України Олеся Голинська. Експертний супровід заходу надає Ольга Савченко - радник Прогами «U-LEAD з Європою», Дніпровський офіс.

Відкрив тренінг директор Відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування Миколаївської області» Валентин Бойко, який наголосив:

«Обираючи тему сьогоднішнього заходу, ми виходили з практичних міркувань: допомогти фахівцям об’єднаних територіальних громад якомога скоріше переорієнтуватись на нову систему відносин. Оскільки фінансова сфера, бухгалтерія потребує не стільки тиші, скільки знань, - нині вкрай важливо, щоб їх працівники були добре обізнаними у вимогах до нових бюджетно-фінансових відносин.  

Якщо ми говоримо про розбудову такої інституції, як місцеве самоврядування, яка діє так само самостійно, як і будь який державний інститут, -  вона має свою автономність. Автономність - це особливості. Тому упродовж двох днів вашої роботи на тренінгу буде йти мова саме про особливості фінансової, бухгалтерської сторони, - щоб ви більше зрозуміли, що від вас вимагається, який нормативний супровід вашої діяльності передбачено відповідно до тої займаної посади, яку ви займаєте у своїй об’єднаній територіальній громаді».

Валентин Бойко зазначив про високий фаховий рівень тренера заходу - Олесі Голинської, яка є знаним економістом в Україні.

«Ви давно вже її аудиторія. Аншлаг уваги до виступів Олесі Володимирівни продовжується останні два роки, як тільки на Миколаївщині ми починали об’єднавчу роботу з громадами. Для практиків на місцях інформаційна допомога Олесі Голинської дуже цінна, щоб громади могли уникнути помилок ще з перших кроків» - зазначив Валентин Бойко.

Директор Миколаївського центру розвитку місцевого самоврядування В.А.Бойко пояснив, що  можливість збагатити знання виникла завдяки програмі «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку». Більш детально познайомив присутніх з метою програми,  яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Проінформував про роль  та місце у Програмі  «U-LEAD з Європою»  її партнера - Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон).

Радник Програми Ольга Савченко (Дніпровський офіс, до якого відноситься Миколаївський центр розвитку місцевого самоврядування),  звернула увагу, що на території області ЦРМС, який є недержавною установою, в рамках програми  проводить інформаційну, роз’яснювальну, методичну роботу. Мета - допомагати  працівникам місцевого самоврядування, щоб воно стало повноцінним, спроможним, а органи місцевого самоврядування працювали самостійно та незалежно від органів державної влади.

«Від держави тільки вимагається контроль за прийнятими місцевим самоврядуванням рішеннями. В решті питань місцеве самоврядування має бути остаточно самостійним.  Ми цього прагнемо», - підкреслила Ольга  Савченко.

Ширше зупинилась на тому, що U-LEAD підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

Це передбачає (1) посилення спроможності ключових суб’єктів на національному, регіональному та місцевому рівнях з метою реалізації регіональної політики та реформи децентралізації, а також (2) вдосконалення адміністративних послуг на місцевому рівні для громадян України. Ці ключові напрямки відображаються у двох програмних компонентах:

компонент 1, за реалізацію якого відповідає GIZ, стосується передусім координації та посилення спроможностей на вертикальному і горизонтальному рівнях на всій території України – від рівня громад до районного, обласного та центрального рівнів;

компонент 2, за реалізацію якого відповідає SIDA, передбачає створення ефективних центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). При цьому основна увага приділяється щойно об’єднаним громадам і роз’яснювальній роботі на національному рівні. 

Зазначила, що  роль Центрів розвитку місцевого самоврядування, які створені в кожній області, - допомагати підсилювати спроможність наших громад, допомагати їм об’єднуватись, усвідомлювати плюси, мінуси децентралізації, спрямовуючи їх на більш ефективну роботу.  Ціль одна - щоб ОТГ були потужні, незалежні,  могли самостійно приймати правильні рішення.

Як пояснила Ольга Савченко, такі тренінги будуть проводитись регулярно, завдяки організаційним заходам Миколаївського центру розвитку місцевого самоврядування. Теми тренінгів обіцяють бути завжди актуальними. Задля цього під час кожного тренінгу їх учасники будуть заповнювати анкету зворотного зв’язку, у якій будуть зазначати тематичні питання, які їх найбільше хвилюють. Щоб  тема наступних тренінгів реально відповідала запитам.

Сучасні засади організації бюджетного процесу для об’єднаних територіальних громад тема особливо важлива. Про це підкреслила тренер Олеся Голинська з перших слів свого виступу: «Я вирішила не випадково розпочати тренінг з сьогоднішньої ролі бюджетної системи в економічній системі держави. Річ у тім, що за ініціативи Мінфіну Кабінет міністрів України прийняв розпорядження «Про стратегію розвитку державних фінансів на 2018-2020 роки». І я не побоюсь цього сказати, що економічна та фінансова сторона держави буде перевернута з голови на ноги. Нарешті те, що чекали всі фінансисти, всі бюджетними, бухгалтери - ми отримали: ми переходимо до розумних нормальних рамок розуміння бюджету в економічній системі держави. Моя задача - познайомити вас з тим, як це буде імплантуватися на рівні ваших документів, на рівні вашої роботи».

Тренер повідомила присутнім, що вона сформувала  в окрему папку  презентації, з якими вони будуть працювати на тренінгу, матеріали, накази, порівняльні таблиці.

«Ці матеріали будуть вам потрібні для початку входження у бюджетний процес 2018 року. Ми також розглянемо абсолютно новий модуль, який раніше не розглядався, а в січні місяці вам потрібно буде готувати по ньому звіт. Це звіт про оцінку ефективності бюджетних програм. Фактично ви ще не чули про  це. Але хвилюватись не потрібно. Після тренінгу ви отримаєте всю нормативно-правову базу, де будуть бланки фінансової документації, наказів, презентації. Це свого роду - наш зворотній зв'язок», - зазначила вона.

Робота під час тренінгу проходила у формі модулів. Було розглянуто бюджетну систему як частину економічної системи держави ринкового типу, алгоритм та принципи передачі бюджетних повноважень в аспекті децентралізації влади в Україні.

Учасники заходу детально ознайомились з нормативно-правовим забезпеченням організації бюджетного процесу на рівні об’єднаних територіальних громад. Почули думку тренера щодо системи місцевих бюджетів у середовищі бюджетної децентралізації, міжбюджетні відносини. Опанували програмно-цільовий метод формування та виконання місцевих бюджетів: принципи та нормативне забезпечення. Зокрема, й документообіг у бюджетному процесі, організованому за програмно-цільовим методом.

Після кожного питання тренер надавала відповіді на запитання, обговорення нових вимог до засад організації бюджетного процесу йшло активно, жваво.

У другий день тренінгу, 30 травня, на його учасників чекає навчання у форматі практичних завдань. Це буде робота у малих групах на тему: «Рішення сесії «Про місцевий бюджет»; ділова гра: «Обмежений бюджетний процес - від вибору до рішення»; круглий стіл: «Взаємозв`язок програмно-цільового бюджету та стратегії розвитку громади». Представників ОТГ навчать як заповнювати бюджетні запити та паспорти бюджетних програм.

Леся Голинська сказала, що від спілкування з аудиторією, у якій бухгалтери, економісти, фінансисти ОТГ - зазвичай відчуває велику радість. За фахом це люди, які виконують великий обсяг конкретної і дуже відповідальної роботи. Їх участь у тренінгу говорить сама за себе: дана інформаційно-методологічна підтримка на місцях дуже потрібна.  Тренер позитивно відізвалась про роль програми «U-LEAD з Європою», її програмного компоненту 1, - за реалізацію якого відповідає GIZ. Компонент, що  стосується передусім координації та посилення спроможностей на вертикальному і горизонтальному рівнях на всій території України – від рівня громад до районного, обласного та центрального рівнів.

Звернула увагу присутніх на тій корисності, отримувати яку надалі вони зможуть завдяки появі в області нової незалежної структури з підтримки реформи органів місцевого самоврядування. Успішна співпраця з Миколаївським центром розвитку місцевого самоврядування - це і зворотній зв'язок: активність, ініціативність, бажання вдосконалювати свій фахових рівень, а також сміливіше пропонувати власні цікаві ідеї, які належним чином оцінять у ЦРМС.   Поділилась, що з директором Миколаївського центру розвитку місцевого самоврядування Валентином Бойко за останні два роки склались  професійні,  теплі стосунки, - що завжди сприяє ефективній роботі. Висловила надію, що налаштування на діловий формат у стосунках з Миколаївським центром розвитку місцевого самоврядування допоможе учасникам тренінгу відчувати й надалі цілеспрямовану підтримку з різних питань.

30.05.2017 - 12:17 | Views: 9273

Attached images:

Tags:

ULEAD

Область:

Миколаївська область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...