«Перший пішов!»: на Харківщині уклали перший для регіону договір про співробітництво територіальних громад

(…) З початку 2017 року Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області отримала 13 проектних пропозицій щодо кейсів співробітництва для Харківської області. Першими «дійшли до фінішу» на підготовчому етапі співробітництва громади Великобурлуччини. Результатом їх роботи стала організація співробітництва у формі реалізації спільного проекту «Тільки разом зробимо село привабливим». Усі процеси, що передували укладенню договору про співробітництво, усебічно підтримувалися Великобурлуцькою районною радою на чолі з головою районної ради Жиліною Олександрою Федорівною. Проект є яскравим прикладом того, як районна рада створює усі умови для розвитку сільських та селищних громад.

Ініціатором проекту співробітництва виступила Великобурлуцька селищна рада. До процесу долучилися також Підсереднянська, Гнилицька Перша, Катеринівська, Григорівська та Хатнянська сільські ради. В цілому проект охоплює 28 населених пунктів, в яких проживає близько 11 тисяч мешканців.

Зазначені вище громади не мали фінансової можливості поодинці утримувати населені пункти в належному санітарному стані, своєчасно вивозити тверді побутові відходи, обкошувати узбіччя доріг, здійснювати належне утримання доріг в зимовий період через відсутність необхідної спеціальної техніки. Лише у найбільших селах застосовувалася хоч якась система збору твердих побутових відходів, здебільшого це прибирання стихійних звалищ навесні під час проведення місячника «Зелена весна» та періодичний збір ТПВ безпосередньо від двору, що не було зручним для мешканців громад та не вирішувало проблему. Так само існувала проблема поводження із рідкими побутовими відходами — населені пункти, які обладнані централізованим водопостачанням, не мали системи каналізації і очисних споруд, також була відсутня спеціальна техніка для їх вивезення.

Територіальні громади намагалися вирішити проблему утримання населених пунктів в належному санітарному стані шляхом використання ручної праці жителів села, залучення безробітних до оплачуваних громадських робіт. Але внаслідок низької продуктивності ручної праці весь необхідний комплекс робіт своєчасно в повномуобсязі не виконувався. Для утримання доріг в належному стані в зимовий період місцеві ради укладали угоди з сільськогосподарськими підприємствами та приватними підприємцями, які по об’єктивним та суб’єктивним причинам не завжди оперативно проводили очистку доріг від снігу.

В рамках співробітництва пропонується акумулювати у Великобурлуцькій селищній раді ресурси громад — учасників співробітництва для придбання спеціальної техніки та обладнання (колісного трактора, відвала для трактора, піскорозкидувача, подрібнювача гілок, тракторного причепа, косарки ротаційної з обладнанням для косіння трави та обрізання гілок, щіткового пристрою для очищення дорожнього покриття), а також облаштування контейнерних майданчиків.

Проектом планується акумулювати 720 тис. грн. з бюджетів селищної та сільських рад, залучити кошти районного бюджету та кошти інших учасників проекту на загальну суму 1 млн грн. Наразі також завершується розроблення реєстраційної картки програми і проекту регіонального розвитку, що може реалізуватися за раху нок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Учасники співробітництва мають сподівання, що з Державного фонду регіонального розвитку на фінансування проекту буде виділено ще 4 млн грн. Таким чином загальний бюджет проекту складе 5 млн грн.

Ініціатори співробітництва переконані, що такий проект зможе повністю вирішити проблеми санітарного стану територій. Вони  переконані, що внаслідок його реалізації буде досягнуто чисельних показників, які населення громад зможе відчути. З’явиться можливість організованого збору побутових відходів у сільських населених пунктах. Підвищиться ефективність боротьби з бур’янами, в тому числі з амброзією, як наслідок покращиться самопочуття населення, яке страждає на алергію. Вулиці, парки та сквери набудуть більш естетичного вигляду. Дороги комунальної власності і взимку і влітку будуть утримуватись в належному безпечному стані.

В подальшому територіальними громадами, які реалізують зазначений проект, на базі придбаного майна планується створення та утримання спільного комунального підприємства, яке буде виконувати роботи з благоустрою. Також громади, залучені до співробітництва у цьому проекті, налаштовані реалізувати ще один спільний проект по придбанню необхідної техніки для поводження з твердими побутовими відходами (сміттєвоз, автомобіль для відкачування рідких побутових відходів, навантажувач та контейнери для збору твердих побутових відходів). Більше того, співробітництво у цьому випадку здійснюється на базі територіальних громад сіл та селищ, що мають за перспективним планом об’єднатися у Великобурлуцьку об’єднану територіальну громаду. В межах моделі співробітництва учасники проекту зможуть випробувати себе на потенціальну можливість стати об’єднаною територіальною громадою. (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Харківська область

Source:

Сайт Харківської ОР

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....