Фінансові експерти надали свої пропозиції до проекту постанови, яка має врегулювати окремі питання місцевих податків і зборів

Уряд має намір затвердити Типове рішення про встановлення місцевих податків і зборів, Типове положення про оподаткування платою за землю та Типове положення про оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.  Відповідний проект постанови підготувала Державна фіскальна служба. Затвердження таких типових рішень та положень дасть змогу платникам податків оптимізувати процеси ведення обліку та складання звітності. Про це повідомила Яніна Казюк, Координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки програми U-LEAD).

«Затвердження типових положень є раціональним кроком. Вони нададуть можливість органам місцевого самоврядування готувати більш якісні документи з питань оподаткування за єдиними методологічними підходами та структурою, а контролюючим органам – ефективніше виконувати свої функції у питаннях адміністрування. Також, що важливо, платники податків зможуть оптимізувати процеси ведення та складання звітності», - прокоментувала Яніна Казюк.

У проекті Постанови пропонується здійснювати встановлення місцевих податків і зборів, а також затверджувати положення про оподаткування ними в єдиному документі. Тобто, єдиним рішенням місцевої ради має бути затверджено кілька окремих документів, а саме: рішення про впровадження місцевих податків і зборів та положення про оподаткування по кожному з видів зазначених платежів.

«Експерти нашої фінансової групи вважають, що такий документ, якщо він буде в єдиному рішенні, буде занадто обтяжливим та не зручним у використанні. Бо кожен вид місцевих податків і зборів є цілком самостійною дефінітивною нормою, яка не пов’язана безпосередньо з іншими обов’язковими платежами за видами елементів і стосується різного кола платників податків і зборів. Тому, на нашу думку, приймати узагальнююче рішення по всіх видах місцевих податків і зборів є недоцільним. Натомість, з точки зору нормотворчого процесу і зручності у практичному застосуванні, більш вірним буде затвердження Положень для кожного виду податків і зборів окремим індивідуальним документом», - пояснила експерт.

Щодо проектів Типового положення про оподаткування платою за землю та Типового положення про оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, то, за словами Яніни Казюк, ці документи повинні носити більш розширений характер і відображати чіткі норми щодо елементів податку, визначених у статті 7 Податкового кодексу.

«Посилання виключно на норми Податкового кодексу у рішеннях місцевих рад про встановлення місцевих податків, як це пропонується у проекті постанови, може викликати спірні ситуації у трактуваннях прав і обов‘язків платників податків чи інших положень, які стосуються бази і ставок оподаткування. Таке рішення не визначатиме жодних правовстановлюючих норм, а лише відображатиме перелік статей Податкового кодексу, якими регулюються питання оподаткування відповідними місцевими податками і зборами. Тому розробник мав би звернути на це увагу та розширити і конкретизувати визначення елементів податку», - зазначила Яніна Казюк.

Разом з тим за її словами, розроблений Державною фіскальною службою формат додатків до Типових Положень щодо встановлення ставок податків та пільг зі сплати відповідних податків є досить зручним для практичного застосування та надасть змогу органам місцевого самоврядування визначати і встановлювати чітку градацію об‘єктів оподаткування та ставок податків, а для контролюючих органів – забезпечить спрощення процесу адміністрування. 

25.04.2017 - 14:38 | Views: 15399
Фінансові експерти надали свої пропозиції до проекту постанови, яка має врегулювати окремі питання місцевих податків і зборів

Tags:

budget Yanina Kazyuk

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...