Медична реформа. Це важливо, бо торкнеться кожного

Система, яку ми побудуємо, має пережити і нас, і наших дітей, і наших онуків. Сьогодні ми робимо вибір на десятки років вперед. Детально про суть та етапи медичної реформи в аналітичній статті Олександра Хоруженка.

Міністерство охорони здоров’я 31 березня 2017 року презентувало законопроект Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів. Це перший і головний закон реформи! Він встановлює єдині для всіх правила – як працюватиме система охорони здоров’я. Як саме гроші підуть за пацієнтом та як розподілятимуться страхові внески громадян.

Цей тиждень для реформи ключовий. Про запуск реформи рішення приймає особисто Президент.

Метою документу є створення законодавчого підґрунтя нового механізму фінансування медичних послуг і ліків за рахунок бюджетних коштів через систему державного солідарного медичного страхування.

Цей закон змінить головне: держава починає прямі виплати лікарням та приватним практикам за конкретні медичні випадки, які стались із конкретними людьми — за рахунок "страхових внесків" громадян.

По факту українці вже платять страхові внески - через загальні податки. Навіть якщо людина не працює або отримує зарплату "в конверті", вона платить у державну скарбницю 20% ПДВ з будь-якої своєї покупки. Таким чином, у 2016-му році кожен українець сплатив на медицину через податки в середньому 1 764 грн [і на первинну, і на вторинну допомогу]. Це і є страховий внесок.  Просто, сьогодні замість того, аби оплачувати послуги для кожного з нас, держава "спалює" їх, утримуючи площі медичних закладів, сплановані за нормативами 1970-х років.

Область:

Сумська область

Source:

«Данкор»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...