Бузаки: обговорили створення ОТГ

У селі Бузаки відбувся семінар по децентралізації. На нього прибули координатор центру розвитку місцевого самоврядування в області Анатолій Пархом’юк та консультант із бюджетних питань Офісу реформ у Волинській області Василь Гром, – повідоляють на сайті Камінь-Каширської РДА.

Зустрічали гостей голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук, голова районної ради Віктор Сус, заступник голови районної ради Сергій Дмитрук, керуючий справами районної ради Валерій Хитрик, а також голова Бузаківської сільської ради Микола Панасюк. В залі були присутні сільські голови та представники громад, що в перспективі мають увійти до складу Бузаківської об’єднаної територіальної громади.

Обговорення вищезазначеного питання є надзвичайно важливим кроком, адже сьогодні в районі поки що не створено жодної ОТГ. Нагадаємо, відповідно до Перспективного плану передбачено п’ять об’єднаних громад на базі міста Каменя-Каширського, сіл Сошичне, Бузаки, Полиці, Пнівне. Примітно, що в кожному з перерахованих населених пунктів проводиться роз’яснювальна робота про особливості та переваги децентралізації. Тому координатор центру розвитку місцевого самоврядування в області Анатолій Пархом’юк розповів присутнім за якими критеріями створюються громади, яким чином буде здійснюватися їх фінансування та державне управління.

У свою чергу консультант із бюджетних питань Офісу реформ у Волинській області Василь Гром на прикладі статистичних підрахунків продемонстрував потенційні доходи, які в перспективі отримає новостворена ОТГ.

Стислий та лаконічний виклад консультантів дозволив розставити крапки над «і» в багатьох суперечливих питаннях, що в ході спілкування виникали у присутніх.

– Громади слід створювати оптимально, – переконаний голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук.

– Необхідно враховувати географічне положення, транспортне сполучення, демографічні показники населення, і, звісно ж, економічні можливості кожного населеного пункту. Для нашого району створення першої об’єднаної громади дозволило б отримати практичний досвід по впровадженню децентралізації. Адже якби люди мали змогу наочно побачити, які переваги несе ця реформа, то процес втілення її в життя значно прискорився б.

– Інформування населення про користь децентралізації нині є вкрай важливим елементом в процесі створення територіальних громад, – зазначає голова районної ради Віктор Сус. – Першочергово люди повинні достеменно знати про те, що чекає на них після того, як нововведення запрацюють на практиці. Ми повинні усвідомлювати, що позитивні зміни можливі лише за умови активних дій, а не очікування. А тому громади мають визначитися та приступати до роботи.

На закінчення семінару представники районної влади подякували доповідачам за надані консультації та роз’яснення.

Область:

Волинська область

Source:

«Район»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...