Ця децентралізація - не те, чого хоче Кремль - екс-посол США в Україні (Відео)

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер не погоджується з опонентами реформи, які стверджують, що децентралізація в Україні не на часі.

Той факт, що Верховна Рада у першому читанні погодилася внести зміни у Конституцію щодо децентралізації влади є на користь Україні.

Таку думку висловив Стівен Пайфер в інтерв’ю "Голосу Америки".

Він назвав дві причини, чому Україні необхідно невідкладно проводити децентралізацію влади: перша – переміщення влади вниз до обласного і муніципального рівня, що призведе до більш відповідального і ефективного урядування, а друга – тому що це ключовий пункт Мінських угод.

При цьому Пайфер висловив сумнів у тому, що Мінські угоди будуть виконані росіянами та сепаратистами.

"Дуже важливо щоб Україна виглядала стороною, яка робить усе, що вона може для імплементації мінських домовленостей. Бо в кінці року, коли люди спитають чому Мінськ-2 провалився, Київ повинен буде скласти усю вину на росіян і сепаратистів", - сказав він.

Це, на його переконання, буде важливо для подальшої підтримки України на Заході, в першу чергу в Європі, та продовження економічних санкцій проти Росії.

Пайфер не погоджується з опонентами реформи, які стверджують, що децентралізація не на часі, або ж вона проводиться під зовнішнім тиском.

Росія буде намагатися використати конституційний процес в Україні у свої цілях, переконаний Пайфер, але запропонований формат реформи суттєво відрізняється від бажань Кремля.

"Якщо подивитись, як Росія діяла, починаючи з 2014 року, стає чітко зрозуміло, що головною метою Кремля є відволікати увагу і дестабілізувати уряд у Києві, зробити складнішим процес проведення політичних реформ", - каже він.

"Коли росіяни говорять про федералізацію, вони хочуть щоб Донбас впливав не лише на місцеві питання, але щоб він міг втручатися і руйнувати питання національної політики, але ніхто на Заході цього від України не вимагає" , - уточнив Пайфер.

01.09.2015 - 14:51 | Views: 11165
Ця децентралізація - не те, чого хоче Кремль - екс-посол США в Україні (Відео)

Tags:

Source:

Голос Америки

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...