Козацьке – платформа для майбутньої громади. Аргументи

Селищна рада Козацького, яка в 2015 році стала кращою в Херсонській області, має невдовзі стати фундаментом для об’єднаної територіальної громади, яку збираються створити у Бериславському районі. Про те, на якій платформі зростатиме громада, голова селищної ради Андрія Андрійовича Чирко розповів на нараді в Бериславській РДА по питанню децентралізації.

Зараз у Козацькому мешкає 4350 осіб. У селищі працює дитячий садочок, школа, бібліотека, лікарська амбулаторія, будинок культури, спортивна школа.

-Головую я з 2006 року, - розповів Андрій Андрійович Чирко. – За цей час ми з громадою покроково, потроху все відновлювали і реконструювали. У нас є і меморіальний комплекс, і навіть власний музей. У будинку культури замінено крівлю вартістю в один мільйон гривень, відремонтували глядацьку залу. Наприкінці минулого року зробили в клубі приміщення під філіал музичної школи. Тому життя у селищі не стоїть на місці – ми рухаємося вперед.

У Козацькому добре розуміють, що постійно чекати на допомогу від держави не варто. Треба братися до справи і самим. Тому власні надходження до місцевого бюджету тут досить вагомі – 4 млн гривень з 6-ти загальних.

-Коли в районі тільки мріяли про те, що земля даватиме надходження до бюджету – ми вже це робили, - зазначає Андрій Андрійович. – На сьогоднішній день угіддя, що належать сільській раді не «гуляють», вони приносять реальну користь громаді. Земельний податок зараз – це близько 300 тисяч гривень до бюджету селищної ради, а для нас це вагомі кошти.

Громада Козацького впевнено крокує в ногу з часом – ще в 2015 році селищна рада виступила з ініціативою створити об’єднану територіальну громаду. Зараз ця реформа вступає в активну фазу – а у Козацькому вже є реальний план дій.

-Ми стоїмо на тому, що об’єднуватися треба, - впевнений Андрій Андрійович Чирко. – Однак, на самому початку нам почали нав’язувати досить велику територію. І я до сьогодні відстоюю думку, що громада від Веселого до Кірово – це неправильний крок. Це 65 кілометрів, селяни до такого просто не готові! І ще тоді Кабінет Міністрів України не погодив цю пропозицію, адже вона просто не відповідає законодавчим вимогам. Об’єднуватися в ОТГ треба всьому району, щоб жодна сільська чи селищна рада не лишилася білою вороною.

Сьогодні у Козацькій селищній раді підтримують реформу децентралізації. На думку громади, місцева ОТГ має охопити Веселе, Козацьке, Кам’янку, Бургунку та Ольгівку. У Козацькому з нетерпінням чекають на рішення цих сільських рад, адже від цього залежить майбутнє селян.

Область:

Херсонська область

Source:

«Херсонщина за день»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...