Роман Ілик про реформу охорони здоров’я

Заступник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик та експерт з медичної реформи Реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка зустрілися із полтавськими ЗМІ. Тема обговорення – реформа охорони здоров’я.

Як повідомив Роман Ілик, переведення системи охорони здоров’я на страхову модель відбудеться вже цього року. Трансформація розпочнеться з запуску сімейної медицини європейського зразка на базі існуючих поліклінік та амбулаторій. «Уряд уже розпочав процес створення госпітальних округів. Також ми переходимо на страхову систему фінансування охорони здоров’я, де змінюється головна річ – замість того, щоб платити лікарям за те, що вони просто існують, ми починаємо платити за конкретні медичні послуги. Також ми фіксуємо однаковий для всіх громадян обсяг медичних послуг, які фінансово покриває держава. І, що важливо, – ми переходимо на міжнародні протоколи лікування і стандарти», - наголосив він.

Олександр Ябчанка зауважив, що ця модель вже довела високу ефективність у багатьох країнах Європи, і мала позитивний вплив на здоров’я, тривалість та якість життя громадян. «З реформою медицини впорались наші найближчі сусіди – Польща та Литва, тож впораємося і ми. Українські пацієнти заслуговують на якісні медичні послуги, а всі медичні працівники  - на належні умови праці», - зауважив він.

Також Роман Ілик повідомив, що з 01 квітня в Україні стартує впровадження механізму відшкодування вартості лікарських засобів для окремих захворювань, зокрема серцево-судинні хвороби, цукровий діабет 2 типу та  бронхіальна астма, які ефективно лікуються на амбулаторному етапі.

Національний перелік основних лікарських засобів, який затверджений у 2017 році, складається 22 міжнародних непатентованих назв.

Цього ж дня у рамках туру «ЗміниТИ» в Полтавській ОДА відбулася публічна консультація із представниками політичних сил та політологами щодо виборчої реформи, яка має забезпечити право громадян бути обраними на виборах, а також  з представниками медичної спільноти щодо реформи сфери охорони здоров’я.

Область:

Полтавська область

Source:

Сайт Полтавської ОДА

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...