Надходження до місцевих бюджетів від податку на нерухомість вдвічі більші від запланованих

Фактичні надходження до місцевих бюджетів від податку на нерухомість за січень-червень поточного року складають 455,5 млн. грн. Це вдвічі більше від прогнозованих показників, запланованих на рівні 226,6 млн. грн.

Про це під час робочої зустрічі експертної підгрупи з питань податку на нерухомість консультативної групи з питань місцевого самоврядування в Україні сказав директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Сергій Шаршов.

На його думку, таке перевиконання плану щодо надходжень від податку на нерухоме майно, з одного боку, демонструє потенціал до збільшення ролі цього податку у місцевих бюджетах, а з іншого – вказує на проблеми у прогнозуванні та адмініструванні таких надходжень, які потребують вирішення.

Цю думку підтримав директор Центру аналізу та розробки законодавства - заступник виконавчого директора «Асоціації міст України» Олександр Слобожан: «Коли органи місцевого самоврядування прогнозували свої надходження від податку на нерухомість, вони просто не мали необхідних даних. Та база, яка є зараз, неповна, там лише близько 30-40 % усіх об’єктів. Дуже добре, що результати перевищили прогнози. Але надходження до місцевих бюджетів від податку на нерухомість могли бути значно більшими. До прийняття змін до Податкового кодексу, ми прогнозували надходження на рівні 1,7 млрд. грн. Але законодавець прописав значні пільги, завдяки чому, за нашими підрахунками, до бази оподаткування зараз не потрапляють від 80 до 90 % об’єктів нерухомості».

На думку присутнього на зустрічі професора економіки та фінансів, експерта з податку на нерухомість (Республіка Польща) Владислава Бжеського, податок на нерухомість – це основа власних прибутків громад. Він існує практично в усіх країнах світу. «Це ті кошти, які громада може використовувати не лише на інфраструктуру та благоустрій території, а ще й на зміцнення своєї кредитної спроможності. Якщо громада має власні прибутки, які контролює, вона може залучати додаткові кошти кредиторів, наприклад на будівництво житла», - сказав Владислав Бжеський.

За його словами, у США, Австралії, Великобританії частина податку на нерухомість у ВВП складає максимум 3-3,5 %, у Польщі – 1,4 %, в Україні – 0,2%. «Отже ми бачимо потенціал цього податку для розвитку місцевого капіталу. Але, як і будь-які місцеві збори, податок на нерухомість є дуже соціально чутливим, тому він має бути невисоким і зрозумілим. Платники повинні знати, за що платять і куди використовуються їхні гроші. Отже, у держави має бути чітка стратегія щодо розвитку цього податку», - зазначив експерт.

У свою чергу начальник відділу місцевих податків, зборів та інших питань оподаткування Управління податкової політики Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Мінфіну Ольга Добровольська зазначила, що запропоновані Мінфіном зміни до Податкового кодексу щодо нарахування та адміністрування податку на нерухомість, серед інших, будуть презентовані 27 серпня під час засідання Національної ради реформ при Президентові України. Після цього зміни доопрацьовуватимуться за участі представників всеукраїнських асоціацій місцевого самоврядування та міжнародних експертів. 

26.08.2015 - 12:08 | Views: 11527
Надходження до місцевих бюджетів від податку на нерухомість вдвічі більші від запланованих

Attached images:

Tags:

S.Sharshov

Source:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...