Ми ніколи не будемо готовими до децентралізації та змін, поки самі не почнемо їх робити, - В’ячеслав Негода представникам громад

Децентралізація в Україні триває три роки. І зараз вже усі підтримують необхідність реформування системи місцевого самоврядування в країні. Але, на жаль, до цього часу ще багато хто розуміє децентралізацію по-своєму, ставлячи на перше місце власні амбіції, а не інтереси людей.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час зустрічі представниками місцевого самоврядування Полтавської області.

«З самого початку реформи у 2014 році Мінрегіон має чітку позицію: місцеве самоврядування потрібно зміцнити, передавши більше повноважень, ресурсів та відповідальності тій владі, яка найближче до людей, тобто – у громади. Цим шляхом ми і рухаємося вже протягом трьох років. Але реформа передбачає і рух назустріч, тобто багато в чому ініціатива має надходити і від самих голів та депутатів громад, їй мають сприяти на регіональному та районному рівнях. Натомість часто замість конструктивного діалогу, готовності об’єднувати зусилля і співпрацювати заради розвитку, ми отримуємо пропозиції на кшталт: дайте нам гроші, а ми самі розберемося, що з ними робити», - зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, держава не знімає з себе обов’язку фінансової підтримки місцевого самоврядування, навіть більше, - розмір державного сприяння регіональному розвитку щороку зростає. «Але досвід останніх років доводить, що успіху досягають в тих громадах, у тих районах, де переходять від споживацької ідеології до стратегічного мислення, де намагаються скористатися перевагами реформи, очолити її, а не лише шукають у ній недоліки. Успіх там, де стають спроможними не лише використовувати ресурси, а де самі починають їх створювати», - сказав Перший заступник Міністра.

За словами В’ячеслав Негоди, аналізуючи досвід 366 вже створених об’єднаних громад, їхні успіхи та труднощі, вже з упевненістю можна сказати, що готовність і спроможність до змін з’являться там, де їх починають робити.

«Мабуть, такою є людська природа – ми ніколи не готові до змін і все чекаємо слушної нагоди, ідеальних умов для початку чогось нового. Але правда у тому, що розвиток починається тоді, коли робиться перший крок на зустріч можливостям. Децентралізація і є для громад тією можливістю, яку треба використовувати за будь-яких умов», - зазначив Перший заступник Міністра.

Він закликав голів громад та представників органів місцевого самоврядування районного рівня не втрачати дорогоцінний час, не сприймати можливі труднощі як причину для бездіяльності, а доводити своїм виборцям спроможність до змін – використовувати існуючі можливості та досвід сусідів і починати змінювати життя на своїх територіях на краще. 

21.03.2017 - 11:16 | Views: 10323
Ми ніколи не будемо готовими до децентралізації та змін, поки самі не почнемо їх робити, - В’ячеслав Негода представникам громад

Attached images:

Tags:

V.Nehoda

Область:

Полтавська область

Source:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...