Делегація з Рівненщини відвідала об’єднані громади Волині

Представники ОТГ та регіональної робочої групи з підготовки перспективного плану Рівненщини побували на Волині.

У сусідній області делегація ознайомилася із впровадженням децентралізаційної реформи.

Першочергово представники з Рівненщини побували у прикордонній громаді – Устилузькій. ЇЇ голова Віктор Поліщук показав, як на фінальному етапі виглядає майбутній ЦНАП, який громада реалізує за проектом GIZ. Потому детально розповів присутнім, що вже вдалося зробити упродовж року, як долали проблеми, формували робочі штати.

Так, першочергово у громаді ремонтують школи. Великих капіталовкладень потребують і дороги, але на ці витрати поки що грошей немає. Тому минулоріч дороги відремонтували лише на 1,5 млн. грн.

Оскільки громада розташована на кордоні з Польщею, то тут є 8 автозаправок та чимало магазинчиків, які торгують алкоголем. Відтак акцизного збору торік отримали понад 4 млн. грн. Однак ПДФО практично немає, адже люди офіційно не працевлаштовані.

Відвідали рівняни ще одну громаду у Луцькому районі – Смолигівську. Це одна з найменших громад на Волині. У ній проживає усього 1770 жителів. Однак тут також пишаються своїми здобутками. Зокрема, відремонтували дитячий садочок, налагоджують роботу клубів та бібліотек, розвивають медицину.

Основні надходження громади, розповідає голова Галина Прус, це ПДФО. Адже на її території працює підприємство «Нестле». Люди вирощують та реалізують полуницю та капусту.

Нині у планах громади – ремонт школи та будинку культури, відкриття пожежної охорони. В рамках проекту «Світового банку» буде реконструйовано амбулаторію у 2018 році. Минулоріч реалізували проект вуличного освітлення, завдяки якому встановили 24 електроопори з сонячними панелями.

Поїздка відбулася в рамках втілення Інститутом аналізу державної та регіональної політики проекту «Формування спроможності сільських громад у Рівненській області» за підтримки програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного Фонду «Відродження», до якої долучилися фахівці проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (Пульс)» і Центру розвитку місцевого самоврядування у Рівненській області.

 

Область:

Рівненська область

Source:

Сайт Рівненської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...