На Сумщині процес децентралізації проходить успішно

На цьому під час засідання регіональної платформи Асоціації міст України «Децентралізація на Сумщині: стан,  перспективи розвитку та шляхи вирішення проблемних питань» наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Олександр МАРЧЕНКО

Під час засідання, організованого Сумським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту ПУЛЬС, пройшло обговорення законодавчого забезпечення реформи децентралізації державного управління та формування об’єднаних територіальних громад, конституційних та правових проблем місцевого самоврядування, бюджетних новацій 2017 року, актуальних проблем новостворених ОТГ тощо.

«Минулого року Сумська область показала, що вона здатна і може іти в ногу з реформами і займати при цьому лідируючі місця поряд із іншими регіонами України, – зазначив посадовець. – І в цьому році у нас створені ще чотири об’єднані територіальні громади – Бочечківська, Краснопільська, Вільшанська і Кролевецька ОТГ. І 30 квітня вони проведуть вибори своїх органів місцевого самоврядування. Наше подальше завдання – вирішити питання щодо тих громад, котрі створюються на межі двох районів. На Сумщині – зокрема, ще стосується Тернівської ОТГ, яка не змогла вийти на вибори у зв’язку із відсутністю законодавчого забезпечення, та Верхньосироватської ОТГ, що формується сьогодні на межі двох районів Сумського і Краснопільського. Маємо в області й інші аналогічні ініціативи. Тому ми повинні приділити увагу саме законодавчому забезпеченню процесу децентралізації, зокрема у площині виборчого законодавства».

Про це говорили у своїх виступах і народні депутати України Олександр СУГОНЯКО та Олег МЕДУНИЦЯ.

«Я вважаю, що в нинішніх реаліях України, децентралізація, тобто передача повноважень на місця – це правильний шлях, яким іде наша держава, – підкреслив Олександр Сугоняко. – Адже саме на місцях влада повинна вирішувати долю людей, які проживають на окремо взятій території. Ми, народні депутати, розуміємо, що має місце недосконалість законодавства і це заважає ефективному впровадженню реформи. Тож будемо працювати над вирішенням цього питання і завжди готові вислухати керівників об’єднаних громад».

Своїми здобутками й перспективами поділилися з учасниками засідання голови об’єднаних територіальних громад.

«Наша громада є практично найбільшою на Сумщині, кількість жителів ОТГ складає 8870 осіб. Вона була створена зовсім недавно, тільки у грудні у нас пройшли вибори, – повідомив голова Недригайлівської ОТГ Ігор ОСТАПЧУК. – Наразі ми розпочинаємо свою роботу, але вже зараз бачимо покращення. Адже в громаду зайшли значні кошти, у цьому році ми затвердили бюджет на суму більше ніж 53 мільйони гривень. Маємо кошти на ремонт доріг, закладів освіти. Крім того, подали 8 проектів на фінансування з державного фонду регіонального розвитку. Якщо ми реалізуємо усі наші плани, то всі жителі громади побачать переваги від об’єднання. Але уже зараз можу сказати, що нам необхідно було об’єднуватися раніше, щоб ще у 2016 році залучити фінансовий ресурс на розвиток своєї території».

Координатор Офісу реформ Сумського регіонального відділення Асоціації міст України Ніна МЕЛЬНИК у своєму виступі зазначила: «Приємно бачити, що в рамках цього заходу вдалося створити справжню дискусійну платформу з широким представництвом. Це дає надію, що реформа буде продовжуватися і врешті-решт досягне нашої спільної мети – створить справжнє Європейське місцеве самоврядування в Україні».

Область:

Сумська область

Source:

«Суми»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....