Журналістів Вінниччини заохочують писати про децентралізацію

Обласний конкурс журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади України» - така тема сьогоднішньої прес-конференції, яка відбулася під керівництвом голови обласної Ради Анатолія Олійника за участі спеціального радника Уряду України, представника Ради Європи Даніеля Попеску, менеджера Програми Ради Європи «Децентралізація і муніципальна консолідація в Україні» Андрія Гука, народного депутат України Сергія Кудлаєнка та заступника голови облдержадміністраці – директора Депараменту освіти і науки облдержадміністрації Ігоря Івасюка, а  також члени Конкурсної ради.

Під час прес-конференції мова йшлося про нові форми та методи співпраці влади із засобами масової інформації та про заохочення журналістів щодо висвітлення кращих практик децентралізації та позитивних зрушеннь, що є результатами реформи.

- Це гарний спосіб залучити журналістів, їхню увагу та увагу  громадськості до процесу, який відбувається в країні, - сказав у своєму виступі Даніель Попеску.

Вінницька обласна Рада першою в Україні ініціювала проведення конкурсу. Методологічну підтримку конкурсу надала Рада Європи в рамках Програми «Децентралізація і територіальна косолідація в Україні, за сприяння народного депутата України Сергія Кудлаєнка.

- Конкурс журналістських робіт дозволить максимально прозоро висвітлювати інформацію щодо питання децетралізації, - зауважив у своєму виступі Сергій Кудлаєнко.

-   Питання роз’яснювальної роботи і проведення зустрічей з громадами, які намагаються сьогодні пройти етап об’єднання, недостатньо ефективний. Наше завдання - прийти в кожну територіальну громаду і пояснити, як це правильно зробити та які будуть від цього переваги.

Андрій Гук зосередив увагу на методології проведення конкурсу й участі в ньому.

- Успіх реформи залежить не лише від підтримки влади, від ініціаторів реформи, але й від підтримки населення, а вона буде більшою тоді, коли буде ширшою обізнаність населення, - наголосив Андрій Гук. - Тому місією цього конкурсу є посилення підтримки населення в обізнаності щодо можливих переваг, кращих практик, позитивних зрушень, про які варто розповідати населенню.

Також менеджер Програми Андрій Гук зауважив, що минулого року таку методологію започатковано та реалізовано на національному рівні.

- Рада Європи спільно з Міністерством регіональної політики запровадили Всеукраїнський конкурс журналістиських робіт, і ми одночасно запропонували областям підтримати цей процес, - зазначив він.

Андрій Гук подякував керівництву області і представникам Верховної Ради за підтримку щодо проведення конкурсу журналістських робіт.

- Прагнемо продемонструвати жителям регіону та України в цілому можливості й переваги реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, а також кращі практики і позитивні зрушення на Вінниччині, що  є результатами цієї реформи, через публікації, радіо- та телепрограми, розміщені у регіональних ЗМІ, - прокоментував голова обласної Ради Анатолій Олійник. - Сподіваємось, що у медійному просторі області буде більше публікацій про ефективність роботи місцевої влади і про самодостатні територіальні громади.

Конкурс проводиться в Україні вперше, в рамках виконання Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Вінницькій області на 2016-2018 роки, задля сприяння демократичним змінам в Україні через підвищення обізнаності й прихильності населення до реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади.

Переможці конкурсу  визначатимуться у номінаціях: «Краща онлайн-публікація», «Краща стаття», «Кращий радіоматеріал або відеоматеріал». Конкурсні матеріали оцінюватимуться в межах номінацій, відповідно до типу ЗМІ: онлайн-медіа, друковані видання, теле- та радіо компанії.  Передбачається нагородження 18 переможців:  по одному першому місцю (10 тис.грн), по два других місця (6 тис.грн.), та по три нагороди для третього місяця (3 тис.грн.).

На конкурс приймаються роботи, які були оприлюднені в період з 1 квітня 2016 року по 1 квітня 2017 року. Переможців буде оголошено до Дня журналістики, 6 червня 2017 року.

Область:

Вінницька область

Source:

Сайт Вінницької ОР

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...