Олександр Вельбівець: Ефективність діяльності органів місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади має цікавити всіх жителів області

2 лютого 2017 року голова обласної ради Олександр Вельбівець зустрівся із керівниками апарату райдержадміністрацій та керуючими справами районних рад, міськвиконкомів міст обласного значення Черкащини.

Основною темою зустрічі став діалог щодо забезпечення ефективності діяльності органів місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади.

Він розповів присутнім про практичні дії і рішення обласної влади та влади на місцях щодо забезпечення децентралізації, утворення об’єднаних територіальних громад та зауважив, що кілька років тому Черкащина одна з перших в Україні розпочала утворення ОТГ, але сьогодні інші області і регіони в цьому напрямку рухаються швидше та випереджають нас.

Олександр Вельбівець: Ефективність діяльності органів  місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади має цікавити всіх жителів областіДалі Олександр Вельбівець проаналізував причини цього та практику діяльності органів місцевого самоврядування і новостворених ОТГ, зокрема. Насамперед, підкреслив переваги бюджетної децентралізації, завдяки якій в органів місцевого самоврядування появилися значні кошти і цей фінансовий ресурс відчули керівники місцевих рад. Однак не зовсім відчули мешканці територіальних громад, адже іноді обрані керівники не знають, що їм робити з коштами.

Щодо стримування роботи з реформування місцевого самоврядування і утворення ОТГ на добровільних засадах, то на це впливає декілька факторів. Один із них, це коли місцеві керівники подають людям викривлену інформацію, зачасти ту, яка не відображає інтереси людей , а переслідує особисті приватні інтереси, – вважає голова обласної ради.

Олександр Вельбівець: Ефективність діяльності органів  місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади має цікавити всіх жителів області. Водночас він висловив думку про незворотність реформи, лише як вона пройде – добровільно чи урядовим рішенням, залежатиме від зацікавленості самих жителів населених пунктів, які мають більше уваги приділити ефективності органів місцевого самоврядування нині та чого вони очікують в майбутньому.

Не обійшли учасники зустрічі з головою обласної ради і злободенних питань. Зокрема, обмінялися думками з приводу процедури формування госпітальних округів, оптимізації мережі освіти та створення опорних базових шкіл, утримання закладів культури і соціальної сфери, земельних відносин тощо.

Завершуючи діалог, Олександр Вельбівець наголосив, що на керівників місцевих органів влади покладена велика відповідальність щодо прийняття і реалізації різних життєво важливих рішень. Він побажав, щоб всі дії стосувалися захисту інтересів людей, від яких і залежатиме авторитет влади на місцях і держави в цілому.

 

Область:

Черкаська область

Source:

Сайт Черкаської ОР

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...