Бюджети громад Дніпропетровщини після об’єднання зросли більш ніж вдвічі

Вулиці та дитячі садки освітлюються сонячними батареями, школи обладнані за сучасними енергозберігаючими технологіями, прокладено нові водоводи. Це не Центральна Європа, США і навіть не мрії про далеке майбутнє. Це об’єднані громади Апостолівського району Дніпропетровщини, що першим в Україні завершив процес децентралізації. Всі міста та села цього району у 2016 році об’єдналися в 4 громади. За рік бюджет Апостолівщини зріс з 60 до 130 мільйонів гривень. Фінансування проектів розвитку збільшилося в 5 разів.

У перевагах децентралізації на власному досвіді переконався Апостолівський район Дніпропетровщини. Він першим в Україні завершив процес децентралізації. Тепер складається з 4 об’єднаних громад.

«Апостолівська, Грушівська, Нивотрудівська та Зеленодольська. Всі міста та села нашого району об’єдналися в 4 громади. Кожна з них та район в цілому вже відчули плюси об’єднання. Бюджет громад району зріс більш ніж вдвічі – з 60 до 130 мільйонів гривень. Замість 6-7 мільйонів гривень, які район витрачав на розвиток до об’єднання, у 2016 році на будівництво та реконструкцію соціально важливих об'єктів витратили понад 30 мільйонів гривень», - зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко .

У 2016 році в Апостолівському районі вперше за останні 15 років з мертвої точки зрушилося питання водопостачання. Команда Валентина Резніченка проклала новий водовід до Апостолового. У 2017 році планується завершити будівництво 2 водоводів від Михайлівки до Катеринівки та до села Михайло-Заводське. Завдяки цьому 10 тисяч мешканців району отримають воду, якої раніше не мали.

Реконструювали в Апостолівському районі школи в селах Нива Трудова та Велика Костромка. Утеплили фасади, встановили енергозберігаючі вікна. Тепер у школах затишно та тепло.

Інноваційне освітлення вулиць з’явилося у 5 населених пунктах району. В Мар’янському, Апостоловому, Михайлівці, Тіку та Великій Костромці встановили ліхтарі, що живляться від сонячних батарей.

Вперше за останні роки в Апостоловому з’явився новий сучасний ринок, а головне у зручному місці. «Ще за радянських часів у місті був збудований ринок, та місце для нього обрали не зручне, тож він попитом не користувався, ні у фермерів, ні в містян. Натомість у місті з’явився стихійний ринок. Грошей на будівництво нового не вистачало роками. Після об’єднання громада вирішила – має кошти та бажання збудувати ринок у зручному місці», - розповідає голова Апостолівської райдержадміністрації Олександр Харченко.

Співпрацюють об’єднані громади Апостолівського району і з міжнародними партнерами. За підтримки ЄС та ПРООН у селах Кам’янка та Михайлівка реконструйовано системи опалення дитячих садків, встановлені сонячні батареї. Альтернативне джерело енергії - тепер й у Володимирівському фельдшерсько-акушерському пункті.

Апостолівська об’єднана громада у 2016 році виграла грант США на реконструкцію центра міста. Наразі готується проектно-кошторисна документація. Роботи з будівництва планують розпочати вже цьогоріч.

Область:

Дніпропетровська область

Source:

«Дніпроград»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...