Новий проект перспективного плану формування спроможних громад готовий до обговорення

Закарпаття, як відомо, єдине з-поміж інших регіонів України, де досі немає затвердженого облрадою Перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Звісно, сам Перспективний план не є догмою. Головне, щоб створювана ОТГ була справді спроможною.

На Закарпатті уже була спроба затвердити Перспективний план сесією облради минулого скликання ще в серпні 2015 року. Правда, тодішня регіональна влада спочатку закрила очі на невідповідне урядовій методиці подрібнення потенційних ОТГ через врахування майже всіх «пропозицій» з районів, що в підсумку дало 94 об’єднані громади на область. А потім, уже щоб «насолити» новопризначеному голові ОДА Г. Москалю, обласна рада провалила голосування на сесії облради в серпні 2015-го і по цьому, кількісно роздутому проекту.

Кількамісячною паузою, пов’я­заною з місцевими виборами 25 жовтня 2015 р., співробітники відповідального управління архітектури й містобудування ОДА та експерти Регіонального офісу реформ і Асоціації міст України в Закарпатській області скористалися, щоб розробити справді обґрунтований і збалансований проект Перспективного плану, який би максимально враховував комплекс специфіки Закарпаття з однієї сторони, і вимоги урядової методики – з іншої. У результаті вже в січні 2016 року і з’явився нинішній варіант Перспективного плану в кількості 53 ОТГ.

Цей проект уже тричі пройшов обговорення в середовищах місцевого самоврядування і громадськості. Пропозиції і рекомендації, як і врахування динаміки формування нових ОТГ на Закарпатті у 2016 році, були включені. Правда, затребуваним владою він виявився аж на початку жовтня 2016 р. Нині є сподівання на те, що переданий експертами в ОДА проект буде розглянутий і обговорений, а відтак внесений на чергову сесію обласної ради.

Розробники Перспективного плану готуються розмістити його на популярних сайтах та організувати промоцію через демонстрування пересувної виставки стендів «Децентралізаційний марафон-2016 на Закарпатті» та проведення Дня депутата в обласній раді, присвяченого обговоренню проекту.

Область:

Закарпатська область

Source:

«Час Закарпаття»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...