Громадяни «за» створення Корсунь-Шевченківської об’єднаної територіальної громади

Зроблено ще один крок на шляху адміністративної реформи: на громадських слуханнях жителі Корсуня-Шевченківського, сіл Гарбузина та Саморідні, що входять до складу міської ради (а до цього 18 інших сіл) висловились за створення об’єднаної територіальної громади з центром у Корсуні-Шевченківському.

Досі в районі існували міська, селищна та 23 сільських ради. Призначені вибори в новостворених Набутівській та Стеблівській ОТГ, чекає рішення про них Селищенська ОТГ, на черзі – «узаконення» депутатами Корсунь-Шевченківської, найбільшої. Не визначилась досі лише Зарічанська сільська рада.

Громадські слухання, на які в просторому залі районного будинку культури зареєструвалося трохи більше сотні учасників, не минули спокійно. Дехто вважав, що для 22-тисячного міста це надто мале представництво, але, як виявилося, законодавство не регламентує кількості учасників громадських слухань: прийшли всі, кому не байдужа доля міської громади. Хотіли почути і про майбутні вигоди від об’єднання, але конкретної відповіді про штати та бюджет дати зараз ніхто не може.

Найбільше хвилювання у людей викликають доля закладів освіти та охорони здоров’я: містом ширяться тривожні чутки про скорочення центральної районної лікарні. Заспокоїти пристрасті дещо вдалося голові районної ради Валерію Забалотньому, який роз’яснив засади фінансування цих соціальних закладів, а значить і можливості їх подальшого функціонування.

Оптимізму додав виступ Черепинського сільського голови Анатолія Пархоменка, який зауважив, що боятися об’єднання слід не місту, а селам. Але досвід перших ОТГ, де вже побували представники району, свідчить про доцільність такого об’єднання. «Ми прагнемо в Європу, то варто знати, що всі країни ЄС пройшли процес децентралізації, він триває і в Україні, тому нам слід зробити цей крок і разом працювати на розвиток об’єднаних громад», — сказав він.

Його підтримав, пославшись на досвід Тернопільщини, і депутат районної ради Володимир Левандовський, а також голова квартального комітету Ася Прокопенко, котра була вражена досвідом роботи Білозірської ОТГ. Інші промовці також наводили переконливі аргументи на користь об’єднання – і рішення учасниками слухань було прийняте.

Область:

Черкаська область

Громади:

Корсунь-Шевченківська міська об’єднана територіальна громада

Source:

«Черкаський край»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...