У Полтаві представників ОТГ області навчає німецький професор

 Сьогодні у Полтавській ОДА для представників об’єднаних територіальних громад області проходить інтерактивна лекція “Ключові аспекти просторового планування і розвитку. Німецький досвід і перспективи для України” у рамках проекту “Підтримка реформи децентралізації в Україні”, що виконується Федеральною німецькою установою з міжнародного співробітництва (GIZ) за програмою “U-LEAD з Європою: Розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку”. Лекцію читає німецький експерт, професор, доктор Янош Бреннер.

Захід організований Департаментом економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА спільно з експертами проекту “Підтримка реалізації реформи децентралізації в Україні”.

Відкрив його перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький, який наголосив на актуальності використання німецьким досвідом з просторового планування, як важливого аспекту стратегічному плануванню розвитку громад.

“Цей семінар дуже важливий для усіх нас. Бо експерти проекту поділяться німецьким досвідом з просторового планування, що є дуже важливим аспектом у стратегічному плануванні територій. Наш сьогоднішній гість розповість з якими проблемами стикалися вони. Наразі на Полтавщині створено 14 ОТГ, 12 з них утворені у 2015, 2 — цьогоріч. Чекаємо, що 18 грудня будуть створені ще Великосорочинська, Решетилівська, Засульська ОТГ. Також проект GIZ надасть фінансову підтримку на реалізацію 5 мікропроектів для Шишацької Пирятинської, Омельницької, Глобинської та Сергіївської ОТГ”, – сказав Андрій Пісоцький.

Він висловив сподівання, що сьогоднішня лекція стане у нагоді усім представникам громад.

“Цього тижня я зустрічався з керівником агенції, яка займається створенням індустріальних парків. Він розповів, що є на сьогодні іноземні підприємства, які хочуть заходити в Україну та розвивати тут свої підприємства. На жаль, інвестори більш зацікавлені у західних областях, але так само розглядають і Полтавську. Так от, для того, аби вони мали можливість приїхати сюди, в кожній ОТГ, районі чи місті повинна бути, перш за все, містобудівна документація, що є основою для проведення земельних аукціонів, базою для інвестиційних проектів, які у подальшому будуть передбачати забудовування територій. Я вважаю, що після того, як у другому читанні буде прийнятий Закон “Про індустріальні парки”, то території, які будуть мати таку документацію та зможуть створити відповідні умови, надати і запропонувати можливі преференції для компаній, – зможуть отримати інвестиції і побудувати на своїх територіях підприємства, які б впливали на розвиток інфраструктури та надходження коштів до місцевих бюджетів”, – наголосив Пісоцький.

У свою чергу координатор проекту “Підтримка децентралізації України” у Полтавській області (GIZ Office Poltava) Богдан Алещенко, подякував облдержадміністрації та обласній раді за сприяння та підтримку у розвитку реформи децентралізації на Полтавщині.

“Ми працюємо з липня, і за цей період уже провели низку різних заходів, спрямованих на підтримку децентралізації — це і тренінги, і навчання, і семінари. Також ми зібрали групу представників різних ОТГ, і у кінці цього місяця відвідаємо Німеччину для вивчення досвіду з децентралізації з можливою його імплементацією в нашу область”, – зазначив Алещенко.

Він наголосив, що на сьогодні Полтавщина є однією із лідерів у процесі реформи децентралізації.

“Це позитивно, але це викликає і деякі проблеми, з якими постійно стикаються мешканці громад, в яких проходять трансформаційні процеси. Особливо – зонування територій, стратегічний розвиток та інтеграція людських ресурсів, демографічні чинники, які впливають на розвиток. Тому ми дуже раді, що з нами сьогодні ділитимуться німецьким досвідом, який можливо можна буде якось трансформувати на українські реалії”, – сказав Богдан Алещенко.

Область:

Полтавська область

Source:

«Новини Полтавщини»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...