Венеціанській комісії представили законопроект про внесення змін до Конституції України у частині децентралізації

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман представив членам Венеціанської комісії законопроект про внесення змін до Конституції України у частині децентралізації, напрацьований Робочою групою з питань конституційних засад організації та здійснення державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України та децентралізації влади, яка працює у складі Конституційної комісії.

Виступаючи перед членами Венеціанської комісії під час її 103-го пленарного засідання Володимир Гройсман підкреслив, що зміни до Основного закону «мають зробити процес демократичних перетворень в Україні незворотнім». «Громадяни України чекають інтенсивного прогресу реформ і невідкладного прийняття найважливіших для державного будівництва рішень, - заявив він. - Враховуючи цю обставину, у рамках Конституційної комісії ми прийняли рішення йти шляхом поетапного внесення змін до Конституції України».

Керівник Парламенту наголосив, що Конституційна комісія визнала внесення змін до Конституції у частині децентралізації пріоритетом. «Мені не потрібно переконувати вас у тому, що без сильного та ефективного місцевого самоврядування Україна ніколи не досягне успіху у своєму розвитку», - сказав він.

Володимир Гройсман підкреслив, що децентралізація - «це ідея, яка визріла всередині українського суспільства», і заявив, що Україна «сама визначатиме, яку державу будувати». «Ми ніколи не допустимо, щоб суверенне право українського народу сформувати Конституцію своєї країни піддавалося сумніву», - сказав Голова Верховної Ради.

Володимир Гройсман акцентував, що у проекті змін до Конституції України вперше чітко розмежовуються повноваження місцевого самоврядування і держави, зазначивши, що це «новий підхід для України як пострадянської держави».
Голова Верховної Ради підкреслив, що в Україні свідомі важливості завершення процедури внесення змін до Основного закону у частині децентралізації до чергових місцевих виборів, які відбудуться у жовтні ц.р. «Далі на основі змін до Конституції нам потрібно внести значні зміни до законодавства», - сказав він.

 

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...