Зміни до Конституції дозволять закріпити права людей на управління своїм життям

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман переконаний, що нова Конституція дозволить остаточно закріпити права людей на управління своїм життям.

Про це він сказав в ефірі програми«Свобода слова» на телеканалі ICTV. «Те, що ми маємо пострадянську корумповану централізовану систему - для всіх є очевидним. І за 24 роки Незалежності вона довела свою абсолютну неефективність: дороги в жахливому стані, інфраструктура застаріла, зубожіння. Кожного дня ми стикаємося із подібними локальними проблемами», - зазначив Голова Парламенту.

Однією з причин такого стану, на думку Володимира Гройсмана, є те, що місцеві органи влади були відсунуті від вирішення проблеми розвитку місцевої економіки, яка «має формувати не олігархічний тип економіки, який ми маємо сьогодні, а середній і малий бізнес, який розвиватиметься на відповідних територіях».

Володимир Гройсман переконаний, що остаточно зруйнувати пострадянську систему можливо лише після внесення змін до Конституції.

За словами Голови Парламенту, «фінансова децентралізація, яка зараз працює на місцях, є яскравим свідченням того, що ми на правильному шляху», - пояснив він. 

Володимир Гройсман також переконаний, що депутатські фракції парламентської коаліції близькі до узгодження спільного рішення щодо закону про місцеві вибори.

«Думаю, що на цьому тижні ми можемо після засідання відповідального комітету, у четвер, наприклад, розглянути один із законів у першому читанні», - зазначив Володимир Гройсман, додавши, що у Постанові про прийняття його за основу, мають бути «враховані та консолідовані певні важливі параметри, зазначені в інших проектах законів», запропонованих на розгляд Верховної Ради.

Володимир Гройсман наголосив, що це має бути єдиний проект закону, який би відповідав декільком критеріям - це відкриті списки, максимальне спрощення системи голосування та мінімізація будь-яких зловживань чи підкупу виборців.

«Треба дивитися людям в очі. Якщо ти не дивишся людям в очі, а дивишся тільки своєму партійному лідеру - босу, то ти перетворюєшся в служаку», - відзначив керівник Парламенту.

Володимир Гройсман зазначив, що відкриті списки дозволять обирати на виборах особистостей, а не партійні бренди, які довели свою неефективність.

«Хочуть виборці вибирати партію «Х» - нехай обирають, помиляться - це їх відповідальність. Але вибір, результат виборів не має бути іншими від того, що люди прагнуть обрати», - сказав Володимир Гройсман.

На думку Голови Парламенту, з прийняттям Закону у кожного з’явиться своя відповідальність. «Ми можемо чітко сказати - ти прийняв не те рішення на міській чи селищній раді, чи заасфальтували вулицю за завищеною ціною… ситуація буде змінюватися. Зникне безгосподарність і найголовніше - не буде викривлення  результатів виборів», - відзначив керівник Парламенту. 
«Маємо голосувати за тих людей, яких ми знаємо, яких ми бачимо, з якими ми працюємо, і з якими у нас є зворотній зв'язок. Це буде абсолютно нова якісна система», -  переконаний Володимир Гройсман.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...