Юрій Яремчук: «Вирішення питання об’єднання територіальних громад відкриває можливості для того, щоб громади могли більше отримувати доходів і, відповідно, на свій розсуд ними розпоряджатися»

На цьому голова Краснопільської райдержадміністрації акцентував під час наради з головами сільських, селищних рад з питань формування програми економічного та соціального розвитку та бюджету району на 2017 рік

На засіданні обговорили фінансово-господарські питання, які виникають під час формування спроможної самодостатньої громади з адміністративним центром у Краснопіллі. Також учасники наради наголосили на ризиках, які матимуть ті територіальні громади, які вчасно не об’єднаються. Це стосується питань утримання закладів освіти, охорони здоров’я, інших закладів соціальної сфери, благоустрою тощо.

Об’єднані територіальні громади прирівняні до міст обласного значення – це чітко визначено Бюджетним кодексом України. Вони виходять на прямі міжбюджетні стосунки з Міністерством фінансів України. Громади мають низку делегованих повноважень, отримують цільові субвенції, основними з яких є субвенція на освіту та на охорону здоров’я.

«Зворотної дороги в нас вже немає, необхідно об’єднуватись – підкреслив під час наради Юрій Яремчук. – Громади, які не об’єднаються, матимуть значні фінансові втрати».

За словами голови РДА, держава у цьому році виділила об’єднаним територіальним громадам цільову субвенцію на розвиток інфраструктури: на будівництво, ремонт об’єктів, придбання шкільних автобусів тощо. До прикладу, як і було обіцяно, керівництвом Сумської облдержадміністрації, шість перших, створених у цьому році, об’єднаних громад отримають по 3 мільйона гривень, серед яких і Миропільська ОТГ.

«Тим громадам, які ще вагаються, необхідно в найкоротші терміни визначатись, яким шляхом йти далі, - наголосив Юрій Яремчук. – При цьому всі мають усвідомлювати, які саме втрати вони матимуть, при зволіканні в об’єднанні».

Область:

Сумська область

Source:

Сайт Сумської ОДА

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...