Хто гальмує створення ОТГ в Горохівському районі

11 та 18 грудня цього року на місцевих виборах громади Волині обиратимуть голів та депутатів у 8 ОТГ. На жаль, жителі Горохівського району, у якому і досі не зареєстрована жодна ОТГ, у цих виборах участі не братимуть. Торік декілька сільських громад навколо Сенкевичівки були готові до об’єднання, але цей процес із незрозумілих причин призупинився. Небажання селян здійснювати реформу, перепони від влади чи побоювання сільських голів втратити своє крісло? Що з цих причин гальмує процес децентралізації у Горохівському районі, дізнавалась «Волинська правда».

У Горохівському районі досі немає об’єднаних територіальних громад. Хоча за Перспективним планом формування територій громад області, затвердженим Кабінетом міністрів та обласною радою, у цьому районі мало б бути 3 ОТГ. Час вніс корективи, тому зараз є необхідність створення нового плану, до якого мають увійти і ті добровільно об’єднані громади, яких у попередньому варіанті не передбачено.

Зокрема, ще у липні 2015 року жителі сіл Губин, Новосілки, Колодеже та Сенкевичівка вирішили створювати окрему ОТГ. Усі необхідні документи для цього у них були: відбулись громадські обговорення, на сесіях депутати сільських і селищної рад підтримали думку громади про спільне самоврядування, усі протоколи направили в обласну держадміністрацію. І …процес зупинився. Через деякий час повідомили, що не вистачає ще якогось документа.

 Хто ж «гальмує» процес утворення ОТГ, нехтуючи прагненням жителів цих сіл до об’єднання, намагалися з’ясувати експерти регіонального відділення Асоціації міст України у Волинській області. Вони в рамках «Децентралізаційного марафону» завітали у село Колодеже Горохівського району і поспілкувалися із очільниками навколишніх сіл щодо можливої появи в районі об’єднаної територіальної громади із центром у селищі Сенкевичівка.

 «У нас уже могла б бути окрема громада, - каже Новосілківський сільський голова Євген Пились. – Але область чомусь загальмувала наші плани. Цього року запропонували увійти до складу Звинячівської ОТГ. Поки що ми відхилили таке рішення, бо мали об’єднуватися із Сенкевичівкою. Крім того, після виборів змінився депутатський склад і тепер не всі обранці громади висловлюються за утворення ОТГ».

На зустрічі окремі депутати Колодеженської сільської ради казали, що не вірять у нову форму місцевого самоврядування, мовляв, «ми уже у колгоспи об’єднувалися і що доброго з цього вийшло». Люди також переживають, що гроші громади будуть акумулюватись у центрі і він розвиватиметься, а в менших селах закриють школи та інші заклади. А ще депутати сільських рад бояться бути першими у районі при створенні ОТГ.

 «У моєму селі люди згідні закрити ФАП, але якщо у Сенкевичівці буде нормально працювати станція швидкої допомоги, – каже Губинський сільський головаДмитро Січевський. – Я вважаю, що з часом наші малокомплектні школи закриють і нам все – рівно прийдеться ходити до Сенкевичівки. Там вони зможуть отримати якісну освіту, в музичній школі та гуртках займатися».

«Чому з нами ніхто не радився, як створювали Перспективний план, - обурюється Колодеженський сільський голова Тетяна Марчук. – Мало бути 7 ОТГ у Горохівському районі, а як вийшло лише 3? Видно, що на районному рівні не зацікавлені процесом децентралізації».

«На жаль, політики, місцеві землевласники чи бізнесмени все-таки впливають на цей процес, - резюмує експерт з питань децентралізації Валентин Малиновський. – Для мене це взагалі перший випадок у нашій області, коли громада готова до змін у самоврядуванні, а наша бюрократія – ні. Але процес децентралізації – незворотній. Тому краще самим обрати, з ким створювати ОТГ, а не чекати, поки вас кудись приєднають. На мою думку, ваше об’єднання було б правильним з центром у селищі Сенкевичівка. Адже це колись був окремий район».

Для того, щоб отримати усі преференції від держави Сенкевичівській ОТГ потрібно знову поновити необхідні документи, щоб ця громада уже з’явилася в Перспективному плані. А найоптимальніша дата для об’єднання, кажуть спеціалісти, це 1 травня 2017 року. Тоді наступного року вони уже функціонуватимуть за новим бюджетним принципом — із «прямими» зв’язками із Державним бюджетом та «інфраструктурними» субвенціями.

Валентин Малиновський також розповів представникам міських рад про фінансові преференції їх об’єднання: «5 років вам держава даватиме субвенції на інфраструктуру ОТГ і окремо на її освіту та медицину. Нинішнього року 5 громад Волині уже отримали понад 26 млн грн. Ви створите у центрі ОТГ ЦНАП, де надаватиметься односельцям майже 100 послуг, всі теперішні сільські голови можуть стати старостами об’єднаних сіл і зберегти статус держслужбовця. Крім того, матимете свої доходи, що набагато переважатимуть ваші теперішні бюджети (ви матимете 60% ПДФО, 100% податку на нерухомість, 5% акцизу)».

На зустрічі у Колодежному представники Асоціації міст України констатували, що зрештою всі населені пункти Волині прийдуть до розуміння переваг створення ОТГ. А тим, хто сумнівається, порадили поспілкуватися з членами об’єднаних громад, які вже функціонують. Зокрема, побувати у Зимному і подивитися, яких успіхів добилися там за рік існування ОТГ.

Область:

Волинська область

Source:

«Волинська правда»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...