Процес об'єднання територіальних громад дійшов і до Лебединщини

Низівська сільська рада Сумського району спільно з Великовисторопською сільською радою Лебединського району вирішили об’єднатися в одну територіальну громаду з адміністративним центром у с.Низи, повідомляє Лебединська РДА.

Це обговорювалось під час громадських слухань, які пройшли у с. Великий Вистороп 20 жовтня. Участь у них взяли голова Лебединської райдержадміністрації Віктор Химич, голова Сумської райдержадміністрації Геннадій Дорошенко та сільські голови обох сільських рад.

Ініціатором утворення нової об’єднаної громади виступила Низівська громада та запропонувала приєднатись до них висторопчанам. Як повинен відбуватись процес створення добровільної об’єднаної громади згідно вимог відповідних нормативно – правових актів пояснила представникам громадськості головний спеціаліст відділу економічного розвитку і торгівлі Лебединської райдержадміністрації Людмила Покальчук. Очільники районів, виступаючи перед присутніми, зазначили, що процес об’єднання територіальних громад має проходити виключно за принципом добровільності, насамперед враховувати те, чи може ця громада бути самодостатньою. Адже держава, реалізуючи у країні реформу децентралізації, надає додаткові повноваження громадам, які не лише матимуть більше можливостей самостійно заробляти гроші, а й мізкуватимуть над тим, як утримувати всю інфраструктуру, в тому числі й дороги, які є на підпорядкованій території.

«Процес об’єднання територіальних громад у державі йде активно. Це одна з тих реформ, яка дасть відчутний позитивний результат», – наголошував Віктор Химич.

Людей цікавили різні питання, зокрема проведення капітального ремонту дороги, яка сполучає населені пункти, розвитку інфраструктури, надання якісних адміністративних послуг. На ці та інші питання у ході спілкування відповідав Геннадій Дорошенко. Він запевнив, що дорога обов’язково буде полагоджена, у разі об’єднання з метою достатнього фінансового утримання громади пріоритет буде надаватись розвитку сільськогосподарської виробничо-переробної промисловості, висторопський край отримає додаткові матеріальні ресурси. Як результат, представники Великовисторопської громади погодились на об’єднання. Наступний етап процесу – обговорення цього питання на черговій сесії сільської ради, де відповідне рішення повинні прийняти місцеві депутати. За словами Великовисторопського сільського голови Світлани Зінченко, сесію планують провести вже наступного тижня.

Тема добровільного об’єднання громад наразі є чи не однією з нагальних, бо безпосередньо стосується кожного: як чиновників, так і пересічних громадян.

Область:

Сумська область

Source:

«regionews»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...