Робоча група має напрацювати документ щодо врахування інтересів Львова у процесі формування об’єднаних територіальних громад Львівської області

На сесії міської ради Львова розглянули питання про врахування інтересів міста Львова у процесі формування об’єднаних територіальних громад Львівської області. Відтак, наприкінці сесії мають проголосувати відповідне звернення до Львівської обласної ради та Верховної ради України. Також завтра має відбутись засідання робочої групи, яка працюватиме над підготовкою відповідного документу, який би врегулював інтереси Львова та навколишніх територіальних громад у процесі формування об’єднаних територіальних громад Львівської області.

Як зазначив Ростислав Дацків, заступник міського голови Львова з економічних питань та містобудування, великі міста та селища повинні співпрацювати. Львів не має конкуренції у Західній Україні, це велика агломерація. Два роки тому був прийнятий закон про добровільне об’єднання громад. Відтак, подавались пропозиції до перспективного плану Львова. «Львів оточує велика кількість громад і вони мають право на просторовий розвиток. Великий пакет документів про затвердження меж Львова був поданий до Львівської обласної ради. Є відповідні містобудівні розрахунки. Без взаємодії з навколишніми громадами працювати не можемо. Відтак, підготовлений проект меморандуму, де пропонується збереження місцевого самоврядування», - зазначив Ростислав Дацків.

Також Ростислав Дацків наголосив на тому, що зараз місто Львів зі свого бюджету вкладає великі кошти в інфраструктуру Брюхович, Винник та Рудно. Відтак, Львів має право на розвиток агломераційного ареалу. З цього приводу підготовлено звернення від Львівської міської ради.

Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що це питання дуже важливе в часі розвитку міста на наступні роки. Необхідно внести зміни в закон щодо об’єднання територіальних громад. Якщо Львів зараз приєднає територіальні громади, то наступного року необхідно буде проводити вибори.

«Я пропоную створити робочу групу і напрацювати рішення, яке би консолідувало усіх. Сесія Львівської обласної ради планується наступного тижня. Але великої ініціативи з боку області не бачу. Ще в грудні минулого року весь пакет документів зайшов у Львівську обласну раду. На сесії обласної ради має бути проголосована ухвала про межі міста Львова. Львів – це основа області, двигун, який задає динаміку всім іншим», - зазначив Андрій Садовий.

Як додав Сергій Коровайник, в.о. директора департаменту містобудування, вкінці 2015 року була проголосована ухвала про межі міста Львова. Усі необхідні документи були передані в обласну раду та адміністрацію. Однак, з обласної адміністрації була надана відповідь, що питання Львова не розглядається, оскільки Львів не врегулював конфлікт з Рясне-Руською. Однак, Львів ніякої території у Рясне-Руської не забирає.

«Місто Львів не має під собою силових органів влади і не має іншого інструментарію, який мають державні органи влади. Хтось хоче поставити собі галочку, що когось там об’єднав. Я вважаю, що дискусія за круглим столом, відверта розмова повинна поставити крапку. Я про межі Львова говорив неодноразово колегам з області. Я думаю, що це буде проголосовано. Ми у  вівторок мали зустріч всіх сільських голів населених пунктів біля міста Львова. І ми всі вийшли з одною думкою, що всі прекрасно розуміють, що без Львова розвитку в них не буде. Маю велике бажання, щоб ми суспільну агломерацію зробили і показали приклад. Мені це вигідно, щоб на цих територіях будували свої виробництва. Ми готові давати гроші на інфраструктуру. Люди будуть приїжджати витрачати ці гроші до Львова. Ми повинні переглянути весь принцип, який є на сьогоднішній день. Від хаосу переходити до системи. Тому я, шановні колеги, маю велику надію на вас і на ваших колег по партійній лінії, які працюють в обласній раді. Я маю дуже велику надію, що ви проведете з ними дуже серйозну роз`яснювальну роботу.  Я пропоную, щоб ми у власному колі завтра почали ей процес. Не личить з Львівської області виходити з меседжами, які будуть по-різному трактуватись. Це має бути єдина позиція», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Міський голова Львова зазначив, що є підготовлений проект звернення до Львівської обласної ради та Верховної Ради України і наприкінці сесії за це звернення будуть голосувати. Відтак, необхідно підготувати проект ухвали Львівської міської ради і дати його на затвердження Львівської обласної ради до кінця тижня.

«Треба, щоб ми відповідне звернення зробили до колег обласної ради, депутатів Верховної Ради. Враховуючи, що обласна рада повинна проголосувати те чи інше рішення, я вважаю, що таке рішення нам треба сформувати. Треба, щоб ми вийшли на відповідний проект ухвали, і з тим проектом ухвали ми спільно спілкувались з нашими колегами в обласній раді. Цей документ бажано напрацювати до кінця тижня, часу мало. Завтра буде перша робоча зустріч, щоб спільно порадитись і поспілкуватись. Думаю, в робочому порядку ми будемо такі зустрічі проводити та знаходити компроміс. Важливо, що у нас є єдина позиція. Адже мова йде про завтрашній день», - додав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Область:

Львівська область

Source:

Сайт Львівської міської ради

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...