Обласні ради мали б бути серед лідерів реформи, - В’ячеслав Негода

Мінрегіон стурбований результатами розгляду деякими обласними радами проектів перспективних планів формування спроможних громад.

За словами заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоди, обласні ради мали б бути серед лідерів реформи, оскільки вони та їхні Асоціація активно підтримували розроблення і затвердження Концепції реформування місцевого самоврядування, план заходів з її реалізації, закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та відповідну Методику.

«Без формування територіальної основи на базовому рівні – створення спроможних громад, буде неможливо розбудувати ефективну систему місцевого самоврядування в Україні, в тому числі на рівні області та районному рівні. Це комплексне завдання, послідовність вирішення якого вимагає відповідних конструктивних рішень і від обласних рад. Якщо обласні ради можуть запропонувати свої варіанти перспективних планів, то це був би більш конструктивний шлях, ніж не приймати ніяких», - сказав В’ячеслав Негода.

В Мінрегіоні не виключають ситуації, що не всі облради схвалять перспективні плани до чергових місцевих виборів, які важливо провести вже на новій територіальній основі.

«Від такої ситуації ніхто не виграє, а лише програють територіальні громади тих областей, які не матимуть схвалених облрадами і затверджених Урядом відповідних перспективних планів, оскільки не зможуть скористатися своїм правом на формування спроможних громад і майбутніми перевагами, які передбачені законодавством для таких громад. Безперечно, ми поважаємо право обласних рад визначати свою позицію, але важливо, щоб їх рішення не перекривали дорогу тим, хто хоче позитивних змін. А для тих, хто не захоче об’єднуватися в межах перспективного плану, їх ніхто не зможе змусити», - сказав заступник Міністра. 

Він наголосив, що робочі групи з підготовки проектів перспективних планів, які діють в областях, мають більш тісно і системно працювати з депутатами обласних рад, народними депутатами України, політичними силами, громадськістю над виробленням спільного бачення майбутнього розвитку місцевого самоврядування у відповідних областях, яке має стати основою перспективних планів формування спроможних громад. 

 

Share the news:

Read more:

18 March 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 March 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 March 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 March 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...