Жодних перепон для призначення місцевих виборів в об’єднаних громадах немає. Що цього разу скаже ЦВК?

Ще одним рішенням, з урахуванням звернення ЦВК, Уряд забезпечив проведення перших місцевих виборів на території об’єднаних громад.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2016 року про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Центральній виборчій комісії на 2016 рік, оприлюднено на Урядовому порталі.

Документ передбачає зменшення обсягу видатків за бюджетною програмою «Забезпечення фінансування проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад та сільських, селищних, міських голів об'єднаних територіальних громад» на 30 000 тис. гривень та відповідного збільшення обсягу видатків за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Такий перерозподіл видатків потребує погодження з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.

Мінрегіон вже направив факсограму Центральній виборчій комісії, в якій підкреслив  невідкладність питання призначення перших місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах та звернувся з проханням до Комісії, як головного розпорядника зазначених бюджетних коштів, «офіційно звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо включення до порядку денного засідання Комітету на 5 жовтня 2016 року питання погодження перерозподілу видатків». Про це повідомив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.

Отже, якщо припустити, що Центральна виборча комісія прислухається до прохання Мінрегіону України і не зволікатиме з погодженням питання перерозподілу видатків з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету, то вже 6-7 жовтня Комісія могла б вирішити питання щодо призначення перших місцевих виборів на території всіх об’єднаних громад, від яких надійшли до ЦВК такі звернення.

«Жодних фінансових чи нормативно-правових перепон на цьому шляху немає. Комісії лише залишилося завтра погодити перерозподіл видатків з профільним парламентським комітетом. Мінрегіон розраховує на позитивне рішення Комітету. І тоді вже ЦВК може невідкладно приступати до питання призначення виборів в громадах. Цього очікують майже дві сотні громад», - наголосив В’ячеслав Негода.

Він також підкреслив, що якщо раніше ЦВК не призначала вибори в громадах, які утворилися в межах  декількох районів чи громадах з центром у місті обласного значення, вимагаючи першочергово зміни меж районів, то на сьогодні ЦВК має керуватися «Роз’ясненням Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування щодо застосування положень Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» в частині визначення строків здійснення окремих етапів об’єднання». Цей документ чітко роз’яснює, на території яких громад можна призначати перші місцеві вибори і не дає можливості самовільно трактувати відповідне чинне законодавство.

Як повідомлялося, Центральна виборча комісія знайшла бюрократичну перепону для спрямовання виділених державою коштів на проведення перших виборів  в об'єднаних громадах.

04.10.2016 - 18:54 | Views: 14180
Жодних перепон для призначення місцевих виборів в об’єднаних громадах немає. Що цього разу скаже ЦВК?

Tags:

CEC elections V.Nehoda

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...