Прем'єр-міністр виступає за підвищення відповідальності місцевих органів влади перед громадами

Разом із повноваженнями і ресурсами від фінансової децентралізації потрібно підвищувати відповідальність місцевих органів влади щодо прозорості, підзвітності і підконтрольності громадам. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі із регіональними ЗМІ у понеділок.

"Нам потрібно підвищувати відповідальність місцевих органів влади щодо прозорості, щодо підзвітності і підконтрольності громаді", - заявив Володимир Гройсман.

У рамках реформи децентралізації було створено можливості для формування спроможних територіальних громад, які отримали достатньо повноважень і фінансів на місця. Наразі актуальним стоїть питання контролю і відповідальності, зазначив Голова Уряду.

У цьому контексті Володимир Гройсман зауважив, що потрібна низка законодавчих ініціатив, що підвищать відповідальність органів місцевої влади, зокрема закон про місцевий референдум та закон про службу в органах місцевого самоврядування.

Потребує перезавантаження і підвищення інституційної спроможності Рахункова палата України, що має свої представництва на територіях. Це питання також українського Парламенту, зауважив він.

Окремо Прем’єр-міністр наголосив на важливості забезпечення відкритості використання місцевими органами влади державних фінансів. Він навів приклади систем ProZorro та Е-data, що забезпечують прозорість використання коштів Державного бюджету.

У цьому контексті Володимир Гройсман зауважив, що роль громад щодо контролю за органами місцевого самоврядування має бути підсилена.

"Ви самі обираєте свою міську раду, свою владу і ви самі розділяєте з нею відповідальність. Дуже важливо, щоб ми виконували свою функцію не тільки у той час, коли ми прийшли і проголосували", - зазначив він.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...