«Реформа місцевого самоврядування – реальна інтеграція у спільний європейський дім», - Віктор Литвинчук

Про реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади останнім часом багато пишуть і говорять. Водночас, небагато людей утаємничені в її суті. Саме про це нині ми й говоримо з директором регіонального Офісу реформ у Тернопільській області Віктором Литвинчуком.

- Вікторе Юхимовичу, хоч я вважаю себе людиною обізнаною із законодавством та суттю реформування місцевого самоврядування, разом з тим сьогодні мені б хотілося говорити вустами людей, з якими зустрічаюся і спілкуюся майже щодня у Тернопільському районі та обласному центрі. Хочу донести до Вас їх міркування та запитання з приводу реформи.

- Я теж намагаюся робити це щодня. Мені цікава думка людей про реформу.

- Дехто вважає, що нинішня реформа не на часі. В Україні йде війна, багато ресурсів, як фінансових, так і людських,  витрачається на збереження нашої незалежності. Є окремі політики, які вважають, що можна обмежитися лишень якоюсь віртуальною чисткою влади, прийняти жорсткі закони проти корупції. І реформи не потрібно…

- …і далі жити в адміністративно-командній системі? В Україні відбулася революція Гідності. Народ усунув ненависний режим не для того, щоб залишити стару систему управління. Для зміни системи потрібна реальна реформа, а не косметична правка.

- А чи не розколе це державу ще більше, коли сильна влада буде зосереджена не в центрі, як раніше, а рівномірно розподілиться по об’єднаних громадах?

- Навпаки, це зробить державу сильнішою. Сильна сім’я – могутня держава. Самодостатні, забезпечені громади  зроблять Україну міцнішою. Наполеон Бонапарт, завоювавши пів-Європи раптом  відмовився від захоплення маленької  Швейцарії. Суть в тому, що її муніципальний устрій не передбачав одноосібного централізованого управління. А це було ще на початку 19-го століття. Багато противників та й прихильників реформи закидає нам, що Україна копіює досвід Польщі. Це не зовсім так. Ми готові запозичувати усе корисне, яке зробило європейські країни успішними. Але реформа місцевого самоврядування в Україні, на відміну від Польщі, передбачає добровільність об’єднання. Відтак, ми застосували скандинавську модель реформування. Перевага Тернопільщини, як і України в цілому, в добровільності об’єднавчого процесу.

- А хіба до цього у нас не було сильного місцевого самоврядування? Голову обирали люди, його можна було відкликати, якщо не впорався з покладеними на нього обов’язками...

- Ви знаєте такі приклади? Терпіли, мовчали і байдужіли… Насправді, місцеве самоврядування у нас було фікцією. Щоб зробити у своєму місті чи селі щось корисне для людей, місцева влада повинна була мати відповідні кошти. А саме їху сільських радах й не було. Ті податки, що сплачували підприємства і люди, майже повністю забирала центральна влада в державний бюджет. А далі вже столичні чиновники вирішували, кому і скільки дати. До того ж, часто рішення, – дадуть чи не дадуть на місцеві потреби гроші, – приймалися завідомо несправедливі, нерідко замішані на особистих інтересах. Відтак, в Україні існувало не самоврядування, а корупційна вертикаль, яка з кожним роком тільки міцніла. Тож місцеве самоврядування, якщо й могло щось робити, то скоріше всупереч існуючій системі, а не завдяки їй.

- А як же буде після проведення реформи?

- Найпромовистіше це видно на прикладі новостворених громад, зокрема, й у Тернопільському районі. Візьмімо хоча б Байковецьку і Великогаївську громади. Поговоріть з людьми і ви почуєте, що життя змінюється. Можливо, не так швидко, як би цього хотілося, але позитиви очевидні. Якби вони не перейшли  на прямі міжбюджетні відносини, то й далі випрохували власні гроші у районного чиновництва. І, як правило, не допросилися б. Далі їздили б вибоїнами та лаяли владу. Люди відчули потребу в реформуванні свого життя, - вони прийняли рішення, яке змінює їхнє майбутнє.  Велика частина коштів, які колись перераховувалися до державного бюджету, нині залишається в громадах. До переданих громадам повноважень держава додатково передала фінансові ресурси у вигляді Державного фонду регіонального розвитку та Державної субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад. До того ж ці кошти розподіляються не чиновником, а за формулою виключно на сільську територію і сільське населення.  Цього року області передбачено за державною субвенцією 141,5 мільйонів гривень, а на дві об’єднані громади Тернопільського району – 16 мільйонів. Це досить великі кошти, які направлені на поліпшення життя людей. До кінця року вони відчують результати у вигляді відремонтованих та побудованих доріг, замінених вікон, переобладнаних котелень, перекритих дахів….

- Чому ж зволікають інші?

- Треба запитати у них. Хоч наша держава в цілому “зволікала” з цим протягом двадцяти п’яти років, але, як бачимо, процес не тільки пішов, Тернопільщина є лідером реформи місцевого самоврядування. Реформи ніколи не були популярними. У 1861 році було відмінено кріпосне право. Але, як відомо, переважна більшість колишніх кріпаків, незважаючи на те, що отримала “вольну”, не йшла від пана. Вони не знали, що їм робити з тою свободою, яка несподівано випала на їхню долю. Вони звикли лише працювати, а все решту за них вирішував пан. Кріпосне право для них – це гарантовані робочі місця  і“впевненість” у завтрашньому дні. Рабський інстинкт переважав над людськими почуттями гідності і особистої затребованості. Щось подібне коїться і з тими людьми, які не хочуть реформи, а відтак, змін на краще, але вони вже не одне десятиліття чогось очікують. А ще гірше, коли на цьому спекулюють політики, набираючи бали на майбутні вибори. Я переконаний, що час сам внесе корективи в їхні погляди і наступний рік народить нові територіальні об’єднання.

- Як Ви гадаєте, реформа місцевого самоврядування в Україні затягнеться чи відбуватиметься стрімко, як революція?

- Перш за все, революції здійснюються не щодень і не кожен рік. Реформи треба робити швидко. Протягом двох, максимум трьох років. Реформа, яка проводиться довше – не може вважатися реформою. Не можна мучити себе й мордувати людей. Частіше треба говорити про еволюцію, а не революцію. Не припустимо усе життя жити на барикадах.  Скажу лишень, що Тернопільщина в питанні реформи набагато випередила інші області. На сьогодні у нас утворено 39 об’єднаних територіальних громад. Тринадцять з них цьогоріч ідуть на свої перші вибори. В Україні є окремі області, які не утворили навіть десятка.

- З цього приводу дехто жартує, що премося поперед батька в пекло…

- Чому ми повинні рівнятися на аутсайдерів? Сьогодні лідерами є ми. Нехай інші рівняються на наші показники, а не ми – на їхні. Першим завжди складніше, бо досвід нерідко приходить з помилками. Не можу сказати, що в питанні реформи у нас усе виходить, як задумано, але ми працюємо і у нас виходить значно більше, ніж у тих, хто тільки критикує. Немає в історії прикладів, щоб великі люди досягли успіхів на чужих помилках. Помилки інших треба аналізувати, але найбільшим вчителем завжди залишатиметься власний досвід і власні невдачі, які з часом ми повинні перетворювати в успіх.

- Ви говорите, що держава активно допомагає тим, хто об’єднується. Це буде завжди, чи це тільки тимчасові вливання, поки “дитя на ноги стане”?

- Держава – активний гравець на полі реформ. Вона їх активно підтримує і стимулює. Саме держава зацікавлена в реформі. Дійсно, для проведення реформи потрібні значні кошти, щоб об’єднані територіальні громади почали жити у нових умовах і стали самодостатніми. Але коли громади відчують, що вони зможуть давати собі ради самостійно, то така підтримка їм вже не буде потрібна. До речі, на наступний рік з Державного фонду регіонального розвитку заплановано виділити 9 мільярдів гривень для допомоги, у тому числі на розвиток  новостворених територіальних громад.

- Кажуть, якщо села не об’єднаються до обумовленого законодавством терміну, то держава це зробить силоміць і вже на свій розсуд.

- Жодним законом такого строку не передбачено. Базовий закон так й називається “Про добровільне об’єднання територіальних громад”.

- Чи можливо, щоб якесь окреме село, яке вважає себе самодостатнім, не об’єднувалось ні з містом, ні з іншими селами?

- Перш за все я майже не знаю сільських рад, яких можна було б назвати самодостатніми. А щодо їхнього бажання, то вони самі для себе роблять вибір. Хочуть вони жити в совковій системі координат – це їхнє право. Ніхто їм не перечитиме. Але об’єднані громади зробили інший вибір – реально інтегруватися в Європу і спільно будувати європейській дім.

- До Вас в Офіс часто звертаються про допомогу з приводу об’єднання?

- Дуже часто. Це є частиною нашої спільної роботи з обласною державною адміністрацією. Принагідно повинен сказати, що з головою ОДА Степаном Барною у нас повне порозуміння і питанню реформи він приділяє особливу увагу. Ми надаємо інформаційно-роз’яснювальну допомогу, правову та консультативну. Зокрема й громадам Тернопільського району. До нас зверталися громади щодо утворення об’єднаних територіальних громад з центрами у Великому Глибочку і Великій Березовиці. Але об’єднання, як бачите, створити так і не вдалося. Причин багато, які слід проаналізувати, перш за все, самим ініціаторам об’єднання..

- Яка ж система влади діятиме після проведення реформи місцевого самоврядування на обласному та районному рівні?

- Влада обиратиметься виключно на основі чинного Закону України “Про вибори місцевих рад”.

- Чи не призведе така децентралізація до хаосу? На рівні об’єднаних територіальних громад можуть зявитися свої “князьки” чи “гетьмани”. Готові органи місцевого самоврядування до розширення повноважень? Адже люди не звикли до такої самостійності.

- За роки незалежності усі, хто не хотів робити реформу місцевого самоврядування, тільки й говорили про те, що громади не готові взяти на себе управління, що на місцях буде хаос і корупція. Насправді, хаос і корупція залишалися, а змін не відбувалося жодних. Проводячи реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади, ми нічого нового не придумуємо. Велосипед винайдений уже давно і він ефективно працює в усіх розвинутих країнах Західної Європи і в Америці. Ми лишень маємо навчити людей крутити педалі. В громадах, які утворилися, є багато талановитих, енергійних і креативних людей, які готові до змін і управління державою. У них реально болить душа за свою громаду (село, селище чи місто), де вони мешкають. А відтак, вони шукають найкращі рішення, знаходять їх і не втомлюються вчитися далі. Окрім того, працює “всевидяще око громади”. Саме в громаді, – як ніде, – усі на виду, як на долоні. Особливо – очільництво. Це добрий стимул для залучення в управління тих, які до цього часу “дрімали”. До того ж, це хороший соціальний ліфт, який здатний виносити на поверхню найбільш талановитих і фахових людей.

- Місцеву владу хтось контролюватиме?

- Місцева влада – це і є рада об’єднаної територіальної громади. Саме членами громади вона й контролюється, у тому числі запровадженням електронного врядування. Ще ніхто не вигадав кращого контролера від власної совісті і сусіда.

- Якою буде адміністративна карта України після реформи?

- Це – норми Конституції України, а відтак, рішення прийматиме український парламент конституційною більшістю. Знаю лишень, що про зміни меж областей не тільки не йдеться, але й натяків немає. Є багато думок експертів щодо  утворення повітів, але їх треба сприймати, як думку непосадових осіб. Не більше. Є дискусія на їхньому рівні щодо створення повітів за принципом так званих госпітальних округів, де головним критерієм здатність надавати медичні послуги другого і третього рівнів та наявність медичної лікувально-діагностичної бази. Адже здоров’я людини – цінніше від будь яких реформ. У чергове  звертаю увагу на те, що поки-що це лишень розмови великої групи експертів, які можуть тільки пропонувати.

Спілкувалася Галина ЮРСА – ТРР “Джерело”

26.09.2016 - 13:45 | Views: 7791
«Реформа місцевого самоврядування – реальна інтеграція у спільний європейський дім», - Віктор Литвинчук

Область:

Тернопільська область

Source:

Часопис. Новини Тернополя.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...