Керівництво Славутської РДА чинить тиск на сільських голів, аби ті відмовилися від об’єднання в Нетішинську громаду, - О. Супрунюк

Більше року місто Нетішин, що на Хмельниччині, та 14 довколишніх сіл Славутського району, які прийняли рішення про об’єднання в спроможну громаду, чекали на призначення перших місцевих виборів. Провести вибори у минулому році їм завадила позиція Центральної виборчої комісії.

Нагадаємо, ЦВК, трактуючи по-своєму закони, причиною не призначення перших місцевих виборів на території Нетішинської об’єднаної громади, називала необхідність першочергово встановлення змін меж району, оскільки мова йде про об’єднання міста обласного значення з довколишніми селами. 

8 вересня 2016 року Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування своїм офіційним роз’ясненням щодо застосування положень Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» «ввімкнув зелене світло» для завершення процесу об’єднання громад, подібним до Нетішинської.

Однак на цьому, як виявилося, перепони для Нетішинської об’єднаної громади не завершилися. Готуючи документи для звернення до ЦВК про призначення перших місцевих виборів, Нетішинський міський голова Олександр Супрунюк отримав сигнали від сільських голів, що на них розпочався тиск з боку керівництва Славутської районної державної адміністрації. Про це він повідомив у коментарі для порталу «Децентралізація влади».

«Не встигли ми зрадіти, що нарешті зможемо провести вибори, як мені почали телефонувати сільські голови і розповідати, що керівництво Славутської райдержадміністрації - голова Богдан Маршук, його заступник Олександр Мельник вимагають від них провести засідання сесій сільських рад і відмовитися від об’єднання з Нетішиним. Стало відомо, що це робиться для того, аби втілити якийсь незрозумілий мені план РДА - створити громаду довкола міста Славута, але щоб вона називалася сільською громадою. Це якийсь нонсенс. До речі, Славута - це також місто обласного значення, як і Нетішин», - прокоментував Олександр Супрунюк.

За його словами, напередодні відбулося спільне зібрання сільських голів рад, які прийняти рішення про об’єднання з містом Нетішин, і що кожен з них підтвердив незмінність прийнятих ще в минулому році рішень.

«Я телефонував голові райдержадміністрації Богдану Маршуку і застеріг, що подібний тиск на сільських голів є протиправним. На це він мені відповів, що має свою позицію, яка полягає в тому, щоб села не об’єднувалися довкола міста обласного значення. На мою тезу про те, що це має вирішувати громада, голова вкотре наголосив, що це його позиція і він її буде відстоювати. Такі дії керівництва райдержадміністрації лише створюють хаос і дезорієнтацію людей. Мабуть, нам знову хочуть заблокувати проведення перших місцевих виборів. Здогадуюся, що хтось дуже хоче зберегти за собою посади», - розповів Нетішинський міський голова.

14.09.2016 - 14:54 | Views: 14156
Керівництво Славутської РДА чинить тиск на сільських голів, аби ті відмовилися від об’єднання в Нетішинську громаду, - О. Супрунюк

Tags:

elections

Область:

Хмельницька область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...