Намагання скасувати Перспективний план Херсонщини – це «вірус» і ніяких правових наслідків не несе

Спроби  окремих політичних сил Херсонщини відмінити Перспективний план формування територій громад Херсонської області є елементом дестабілізації ситуації в регіоні. Про це на прес-конференції в Києві сказав Анатолій Ткачук, директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства.

«Партія «Б» взяла на щит нову ідею – не допустити створення на обласному рівні реального самоврядування. Чому? Бо вони вже весною запустили «вірус» в обласні ради і ті прийняли рішення про звернення до Києва про перехід на розподіл повноважень між Києвом і областю на договірну основу. Що таке договірна основа в розподілі повноважень? Це навіть не федералізація, а конфедерація. Тобто обласні ради за ініціативою партії «Б» перевищили вимоги до України від громадянина «Пу». Тобто сьогодні ініціювання скасування Перспективного плану із цієї серії. Це «вірус», бо ніяких правових наслідків не несе, крім політичних хвиль», - пояснив Анатолій Ткачук.

Сергій Шаршов, директор Департаменту місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону зазначив, що Перспективний план може бути скасований лише рішенням Кабінету Міністрів, а не рішенням обласної ради.

«Дивна ситуація склалася у Херсонській області, коли на сьогоднішній день на виході ми маємо близько двадцяти об’єднаних громад. Обласна рада за законодавством має відстоювати спільні інтереси територіальних громад. Виникає запитання: які спільні інтереси вона відстоює? В тому випадку, коли буде скасований Перспективний план, об’єднані громади не отримають прямих міжбюджетних відносин з державним бюджетом, вони не отримають відповідних повноважень і фінансового забезпечення під виконання цих повноважень», - сказав він.

А що кажуть з цього приводу сільські голови Херсонщини?

«У серпні місяці цього року Херсонська обласна рада дала нам добро на об’єднання територіальної громади. До нас увійшли Заозернівська і Дудчинська сільська рада. У нашій громаді буде майже 5 тисяч людей і 9 сіл (…) Ми дуже раді, що увійшли у Перспективний план і обурені тим, що його хочуть відмінити. Тому що села зникають, деякі взагалі зникли, тому їх треба починати відроджувати, піднімати, щоб люди не виїжджали із села.», - розповіла Тавричинська сільська голова Ніна Хоменко, яку цитує «Херсонська правда». 

01.09.2016 - 15:38 | Views: 10570
Намагання скасувати Перспективний план Херсонщини – це «вірус» і ніяких правових наслідків не несе

Attached images:

Tags:

A.Tkachuk S.Sharshov

Область:

Херсонська область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...