Спочатку були сумніви, тепер є результат: у Херсонській області переконуються в перевагах децентралізації

На Херсонщині відбувся «Децентралізаційний марафон», ініціатором якого виступила «Асоціація міст України». Учасники марафону проінформували про переваги децентралізації, роз’яснили процеси та етапи об’єднання громад, проконсультували і допомогли громадам підготувати необхідні документи та проекти рішень.

Рік тому у Високопільському районі області було створено першу Кочубеївську сільську об’єднану територіальну громаду. Вона об’єднала чотири сільські ради і 14 населених пунктів із загальною кількістю 3168 осіб. Нині це громада, яка знає пріоритети свого розвитку, має бюджет 10,5 мільйона гривень (бюджет Високопільського району — 22 мільйони). Громада отримала від держави субвенцію на розвиток інфраструктури обсягом 4,6 мільйона гривень.

Як зазначає в. о. заступника голови Херсонської облдержадміністрації Дмитро Бутрій, після активного обговорення і сумнівів щодо децентралізації маємо результат. На сьогодні п’ять майбутніх об’єднаних тергромад увійшли у фінальний етап створення, отримали позитивні висновки від обласної державної адміністрації щодо відповідності власних рішень про об’єднання законам України. Це Рубанівська (Великолепетиський район), Христівська та Асканія-Новська (Чаплинський), Музиківська (Білозерський), Каланчацька громади (Каланчацький).

Активно просувається процес в інших громадах області, до кінця літа, ймовірно, пройдуть усю процедуру об’єднання ще кілька громад: Тавричанська, Любимівська (Каховський район), Чулаківська та Бехтерська (Голопристанський), Скадовська (Скадовський), Архангельська та Високопільська (Високопільський), Присиваська (Чаплинський), Агайманська (Іванівський), Борозенська (Великоолександрівський район).

Для півдня України це непоганий результат, хоч лідер у питаннях децентралізації — захід. Мабуть, тому, що люди ближче до Європи і на власні очі бачать переваги децентралізації, проведеної 20 років тому.

Згідно з Перспективним планом формування територій громад Херсонщини, передбачено створення 41 об’єднаної тергромади. Як зауважує Дмитро Бутрій, це не догма, а дороговказ. План активно обговорюють громадяни. У процесі таких обопільних консультацій можливі зміни. Тож жодного диктату згори не існує. Хоч є певне нерозуміння процесу знизу на рівні жителів територіальних громад, але завдяки консультаціям та роз’ясненням їх долають. 

 

Область:

Херсонська область

Source:

Урядовий кур’єр

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...