Міський голова побажав ЦВК працювати на громаду і народ, а не шукати причини, щоб не дати громадам розвиватися

Працювати на громаду, на народ України, а не шукати причини, щоб не дати можливості громадам об’єднуватися і розвиватися. Таке побажання для Центральної виборчої комісії висловив міський голова Нетішина, що на Хмельниччині, Олександр Супрунюк.

Нетішин – місто обласного значення, на території якого працює Хмельницька атомна станція. Рішення про об’єднання з м.Нетішин прийняли 15 довколишніх сіл, мешканці яких переважно працюють на атомній станції. Однак самі села від цього бюджетоутворюючого підприємства нічого не отримують. А проблеми такі, як і у всіх – погані дороги, відсутність належних послуг тощо. Тому отримавши змогу, через механізм добровільного об’єднання громад довкола центрів економічної активності, врешті вирішити свої проблеми, які накопичувалися роками, громади вирішили цим скористатися.

Однак, за словами міського голови, Центральна виборча комісія в минулому році відмовила у призначенні перших місцевих виборів на території Нетішинської об’єднаної громади, вказавши на необхідність спершу внести зміни меж району, бо мова йде про об’єднання міста обласного значення з довколишніми селами. Хоча статус «місто обласного значення» визначає лише організаційні зв`язки з точки зору адміністративного підпорядкування органів влади та бюджетних відносин, а територіально (географічно) місто обласного значення розташоване в межах району.

«Наслідки такого рішення ЦВК, яке є незаконним, для нас неприємні. Ми не змогли провести вибори в об’єднаній громаді, не отримали через це субвенцію на розвиток інфраструктури громади. Створили Агенцію місцевого розвитку, розробили стратегію розвитку громади, план завдань на короткострокову і довгострокову перспективу, хотіли розпочати роботу з відновлення і будівництва доріг. Замість того, щоб ми наступні 5 років працювали над вирішенням проблем громади, ми чекаємо, коли інші почнуть виконувати закон. Бо ЦВК, образно кажучи, сказала нам «зась». І позиція комісії мене дивує, бо є надуманою», - сказав Олександр Супрунюк.

Юристи Мінрегіону, відповідального на центральному рівні за реформу місцевого самоврядування, погоджуються з думкою міського голови Нетішина.

В Міністерстві зазначають, що ЦВК фактично встановлено додаткові умови прийняття рішення про проведення перших виборів, а саме необхідність надання постанови Верховної Ради України про встановлення (зміну) меж суміжних адміністративно-територіальних одиниць (міста обласного значення та районів), територіальні громади яких увійшли до складу об'єднаної територіальної громади. Цим створено перешкоди реалізації Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» та прав жителів на добровільне об’єднання, гарантоване Конституцією України.

Ні Конституцією, ні зЗаконами «Про добровільне об'єднання територіальних громад», «Про місцеві вибори» не встановлено обов’язку до проведення виборів прийняття ВРУ постанови про встановлення (зміну) меж суміжних адміністративно-територіальних одиниць. Тобто відсутні правові обмеження щодо призначення ЦВК відповідних виборів в об'єднаних територіальних громадах.

Раніше «Децентралізація влади» писала про те, що рішеннями Центральної виборчої комісії не призначено вибори в 11 ОТГ. Це загальмувало процес реформи, оскільки через позицію ЦВК решту звернень про призначення перших місцевих виборів в подібних громадах обласні державні адміністрації не направляють до ЦВК, бо не бачать сенсу в тому, щоб отримати чергову відмову.

Щодо позиції ЦВК, експерт Владислав Федоренко заявив, що не призначати в громадах вибори значить - порушувати конституційне право громадян обирати і бути обраними.

05.08.2016 - 15:40 | Views: 13750
Міський голова побажав ЦВК працювати на громаду і народ, а не шукати причини, щоб не дати громадам розвиватися

Tags:

CEC elections

Область:

Хмельницька область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....