У двох об’єднаних територіальних громадах Полтавщини створять пожежну службу європейського зразку

 

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко та голова Державної служби надзвичайний ситуацій України Микола Чечоткін підписали Меморандум про співпрацю.

Крім того, на території Білоцерківської і Шишацької об’єднаних територіальних громад будуть створені місцеві пожежні команди, які фінансуватимуться з місцевого бюджету.

Сьогодні ідея голови Полтавської ОДА Валерія Головка про створення сучасних пожежних частин на базі об’єднаних територіальних громад почала втілюватися в життя. У Полтавській ОДА було підписано меморандум про співпрацю з Державною службою надзвичайних ситуацій України. Підписи під документом поставив Валерій Головко та голова Державної служби надзвичайний ситуацій України Микола Чечоткін. Окрім меморандуму, що є заявою про наміри, очільник області підписав два пілотні проекти та плани їх реалізації.

— Ми підписуємо Меморандум про співпрацю у рамках продовження реформи децентралізації. В об’єднаних територіальних громадах розпочинаємо пілотний проект будівництва сучасних пожежних частин у Полтавській області, — прокоментував Валерій Головко. — Першопрохідцями будуть Білоцерківська та Шишацька об’єднані територіальні громади. Це — вже новий рівень цивільного захисту, пожежної безпеки та, загалом, безпеки жителів області.

— Безпека громади повинна бути на першому місці. Для того, щоб був хороший соціально-економічний розвиток у громадах, на першому місці має бути безпека громадян, — зауважив Микола Чечоткін. — Саме тому ми й підписуємо Меморандум про співпрацю задля підвищення ефективності захисту населення від надзвичайних ситуацій. Приємно, що керівники територіальних громад Полтавщини наважилися на цей крок. Ми плануємо створити розгалужену систему пожежних команд в Україні.

У рамках реалізації пілотних проектів на території двох об’єднаних територіальних громад будуть створені місцеві пожежні команди, які фінансуватимуться з місцевого бюджету. Відповідно час прибуття на місце надзвичайної події буде скорочено й не перевищуватиме 20 хвилин. На сьогодні, як свідчить статистика, цей час сягає 40 хвилин, а то й години.

Ще одне завдання проекту — забезпечити ефективну роботу системи цивільного захисту, яка спрямована на організацію оповіщення населення на випадок загрози або виникнення надзвичайної ситуації.

— Це — перший пілотний проект в Україні, який розпочинаємо за цим спрямуванням, — додав Микола Чечоткін.

Наступний етап реалізації проекту — це створення добровільних загонів у межах територіальних громад.

— Я розумію, наскільки відповідальна і складна робота чекає нас попереду. Ми готові взяти цю ношу, для того щоб якнайкраще створити пожежну охорону, — наголосив голова Білоцерківської об’єднаної територіальної громади Іван Лещенко.

— Безпека людей — найважливіше, тож цей проект — надзвичайно важливий для нашої громади. На жаль, на сьогодні у тому форматі, в якому працює Шишацька громада, яка об’єднала близько 80% території, непоодинокі прикрі випадки, коли рятувальники, виїжджаючи на виклик, констатують сам факт пожежі, але вже нічим не можуть допомогти. Сподіваюсь, що це лише початок і перший крок, а за ним будуть й інші проекти, — додав керівник Шишацької об’єднаної громади Олександр Тутка.

Область:

Полтавська область

Source:

Репортер

Share the news:

Read more:

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...