Угоди між Урядом і органами місцевого самоврядування про розподіл повноважень неможливі, бо незаконні

Редакція сайту «Децентралізація влади» ще раз повертається до теми прийняття окремими обласними радами рішень звернутися до Президента України та Прем’єр-міністра України щодо необхідності укладання договорів про розподіл повноважень між Урядом, обласними державними адміністраціями та обласними радами.

Ще раз нагадати, що такі угоди не передбачені чинним законодавством, напевно, не буде зайвим, з огляду на те, що до Мінрегіону України продовжують надходити звернення з проханням роз’яснити можливості розподілу повноважень між Кабінетом Міністрів України та органами місцевого самоврядування шляхом укладення «спеціальної угоди».

Як пояснили в Мінрегіоні, відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Основний Закон не передбачає правового регулювання розмежування функцій, повноважень і компетенції органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб на підставі угоди, чи будь-якої іншої форми права (звичаю, адміністративного чи судового прецеденту), окрім Конституції та законів України.

Фахівці зазначили також, що сутнісною ознакою договірних відносин є формальна рівність сторін і їхня повна відповідальність за умовами договору. Проте, поставити знак рівності у правосуб’єктності Уряду, місцевих державних адміністрацій і обласних рад як рівних сторін публічного договору неможливо.

Викликає питання і механізм відповідальності Уряду перед обласною радою (чи навпаки) за порушення умов угоди. Конституція та закони України не визначають підстав, механізму, форм і методів такої правової відповідальності, санкцій сторін за невиконання такого договору, суб’єктів судового чи арбітражного спору щодо порушення договірних зобов’язань між Урядом і конкретною обласною радою.

З цього випливає висновок, що пропозиція про укладення договорів про розподіл повноважень між Урядом, обласними державними адміністраціями та обласними радами суперечить Конституції та законам України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про Кабінет Міністрів України», «Про місцеві державні адміністрації» тощо.

Нагадаємо, раніше експерти також зазначали, що угоди облрад з Урядом про розподіл повноважень незаконні.

Також, як повідомлялося, доктор юридичних наук, професор Владислав Федоренко зазначав, що відстоювання спільних інтересів територіальних громад обласними і районними радами має бути не лише демократичним, а й легітимним.

05.08.2016 - 14:11 | Views: 10219
Угоди між Урядом і органами місцевого самоврядування про розподіл повноважень неможливі, бо незаконні

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...