Передача на місця повноважень є індикатором готовності місцевих рад брати на себе відповідальність, - Геннадій Зубко

Передача на місця повноважень є не лише виявом дієвої децентралізації, а й індикатором готовності місцевих рад брати на себе відповідальність. Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час круглого столу: «Децентралізація у сфері містобудування».

Він зазначив, що місцеве самоврядування виявляє слабку зацікавленість брати на себе повноваження щодо містобудування. «Лише 18 суб’єктам по всій Україні передано ці повноваження. А їх мало би бути не менше 500. Це питання стосується не тільки обласних центрів чи міст обласного значення, але й об'єднаних громад та інших суб’єктів. Небажання органів місцевого самоврядування разом із повноваженнями брати відповідальність гальмує реформу.  Виходить так: гроші беруть, а відповідальність – не дуже охоче», — заявив Геннадій Зубко.

За його словами, децентралізація в Україні рухається в усіх напрямках. «Не тільки з точки зору формування об'єднаних громад, передачі повноважень чи бюджетної децентралізації, але з огляду на набуття органами місцевого самоврядування відповідальності. Якщо громада має стратегію регіонального розвитку і прагне залучати інвестиції, вона мусить брати на себе відповідальність. Адже для залучення інвестицій треба бути готовими забезпечити підключення інженерних мереж, надати дозвіл на початок будівництва, ввести об’єкт в експлуатацію тощо», — зауважив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що ДАБІ має максимально забезпечити методичну допомогу громадам, аби на місцевому рівні не виникало ускладнень і протиріч. Він нагадав, що нині відбувається передача галузевим самоврядним організаціям повноважень у сфері сертифікації, проектування, технічного надзору, архітектурного супроводу.

Під час круглого столу отримали нові містобудівні повноваження в рамках децентралізації сфери держархбудконтролю місто Коростишів на Житомирщині та село Якушинці на Вінниччині.

07.06.2016 - 19:30 | Views: 13353
Передача на місця повноважень є індикатором готовності місцевих рад брати на себе відповідальність, - Геннадій Зубко

Tags:

H.Zubko State Architectural and Building Inspection

Область:

Житомирська область Вінницька область

Source:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...