Василівці обговорюють перспективи об’єднання територіальних громад району

На запрошення Василівської районної державної адміністрації регіональні консультанти Запорізького офісу реформ взяли участь у розширеній нараді з питань підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад району.

Слідкуючи за процесами впровадження реформи у сусідніх районах області василівці розпочали активне обговорення процесів об’єднання територіальних громад. 

Під час наради регіональними консультантами Офісу було зосереджено увагу на перевагах впровадження реформи, поінформовано про фінансові стимули при об’єднанні. Регіональний консультант з правових питань, Маргарита Трипольська надала практичні поради присутнім щодо оформлення документів при ініціюванні об’єднання, розповіла про досвід роботи у вже об’єднаних територіальних громадах області. 

Аргументи «за» об’єднання, навела консультант з бюджетних питань Олександра Оляніна, яка підготувала фінансові розрахунки спроможності майбутніх територіальних громад Василівського району. До розрахунків, зроблених у співпраці із фахівцями районного фінансового управління, враховувалась, в першу чергу, інфраструктура району, зокрема, кількість шкіл, дитячих садочків, ФАПів і розміру субвенцій, які виділяються на їхнє утримання. Також присутніх було поінформовано про можливості об’єднаних громад отримувати допомогу від донорів, що стане додатковим стимулом прискорити впровадження децентралізації на території Василівського району. 

На сьогодні відповідно до Перспективного плану формування територій громад Запорізької області до Василівського району увійшли 4 громади: Василівська міська громада (Василівська міська рада, Верхньокриничанська, Кам'янська, Лугівська, Підгірненська сільська, та Широківська сільські ради); Дніпрорудненська міська громада (Дніпрорудненська міська рада, Балківська та Скельківська сільські ради);

Малобілозерська сільська громада (Малобілозерська сільська та Орлянська сільські ради); Степногірська селищна громада (Степногірська селищна рада, Приморська та П'ятихатська сільські ради). 

З доповіддю також виступив начальник Управління архітектури та містобудування облдержадміністрації Олександр Билим, який поінформував присутніх про стан справ щодо об’єднання територіальних громад в області. Посадовець звернувся до представників сільських та селищних рад прискорити роботу щодо об’єднання, базуючись на нормативних документах Уряду та нагадав, що треба встигнути подати пропозиції до проекту Державного бюджету вже у новій конфігурації адміністративно-територіальних одиниць.

За підсумками зустрічі було прийнято рішення посили інформаційну роботу безпосередньо на територіях та подальше обговорення об’єднання громад району.

Область:

Запорізька область

Source:

Офіс реформ

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...