Чи об’єднаються в громаду Роздори, Писарівка та Старовишневецьк?

Після певного періоду затишшя на Синельниківщині знов залунала тема децентралізації та майбутнього формату об’єднаних територіальних громад. Нагадаємо, що минулого року всі суперечки та жваві обговорення завершилися тим, що район розглядався в перспективному плані як три громади: одна - Іларіонове з Мар’ївкою, друга - Роздори вкупі з Писарівкою та Старовишневецьком, і третя – всі інші сільські та селищні ради з центром у Новогнідому.

Минулого тижня Роздорський селищний голова Сергій Забудько запросив до себе не лише сільських голів, а й депутатів двох сусідніх сільрад, щоб визначитися, наскільки реальною є перспектива такого об’єднання.

Розпочали обговорення з того, що представники Офісу реформ Олена Тертишна та Таїсія Крушельницька розповіли про переваги, які отримує об’єднана громада, та про ризики, що постають при об’єднанні. Вони, зокрема, зазначили, що на сьогодні в області вже створено 16 ОТГ (об’єднаних територіальних громад), а в процесі оформлення наразі перебуває ще 24 громади. Якщо процес реєстрації відбудеться до вересня, така громада в наступному році отримає з державного бюджету набагато більші преференції, ніж нинішні необ’єднані сільські та селищні ради.

Тож, серед головних плюсів об’єднання, як підкреслила Олена Тертишна, - отримання додаткових фінансових ресурсів, управління земельними ресурсами, а ще – перехід у комунальну власність громади об’єктів соціальної сфери. І знову ж таки, як приклад, зазначила той факт, що в уже створених ОТГ жодну школу не було закрито.

Взагалі ж, як пояснили представниці Офісу реформ, при об’єднанні громада отримує нинішні повноваження району, а в компетенції району (до речі, в області їх планується залишити всього 5, і  Синельниківщина має увійти до складу Дніпропетровського) залишиться лише вища освіта, вторинна медицина (тобто великі лікарні) та служба з надзвичайних ситуацій.

У присутнього на зібранні Миролюбівського сільського голови Анатолія Варави виникло логічне запитання: який зиск матиме державний бюджет, так щедро виділяючи кошти? Відповідь була такою: зиск – у громадському контролі над витрачанням коштів, у впровадженні філософії прозорості і в тому, що на землі має нарешті з’явитися справжній господар. Більше - ТУТ

 

Область:

Дніпропетровська область

Source:

Газета «Берег надій»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...