Закарпаття має скористатися перевагами децентралізації і ефективно використати державну та міжнародну допомогу, — В’ячеслав Негода

Підтримка, яку надає Угорщина у розвитку Закарпаття, має стимулювати область до більш активного впровадження переваг, що надає реформа місцевого самоврядування та децентралізація, яка відкриє двері до глибокого і рівноправного співробітництва регіону та громад з іноземними партнерами.

Таку думку висловив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час зустрічі з Уповноваженим Міністра — керівником Канцелярії Прем’єр-міністра Угорщини з питань координації та співробітництва області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) та Закарпатської області (Україна) Іштваном Грежею.

«Для нас дуже важливо, щоб урядова реформа місцевого самоврядування була підтримана в усіх областях країни. Створення спроможних громад, передача їм максимальних повноважень і ресурсів дає змогу муніципалітетам тісно і на рівних співпрацювати з іноземними колегами, залучати кошти на розвиток, спільно реалізувати інвестиційні проекти. На жаль, Закарпатська область єдина в Україні не підтримала ідею формування спроможних громад і на рівні обласної ради не схвалила відповідний проект перспективного плану. Така позиція консервує в регіоні неефективну систему управління, побудовану на принципах централізації повноважень органами виконавчої влади, що суперечить зусиллям Уряду імплементувати принципи Європейської хартії місцевого самоврядування. Але сподіваємося, що досвід угорських колег, тісна взаємодія з ними у реалізації регіональних та місцевих проектів на Закарпатті сприятиме більш активному впровадженню реформи», — сказав В’ячеслав Негода.

Він запевнив, що Мінрегіон готовий долучатися до спільних заходів, які б інформували мешканців і представників органів місцевого самоврядування Закарпаття про переваги децентралізованої системи управління, доводили, що можливість ефективно розвиватися у громад є лише за умови об’єднання їхнього потенціалу, ресурсів, чіткого розмежування повноважень і відповідальності, як і передбачено концепцією реформи.

У свою чергу Іштван Грежа зазначив, що уряд Угорщини у координації з українським Урядом готовий і надалі підтримувати Україну на її шляху до розвитку, до членства в Європейському Союзі.

«Ми готові і надалі розвивати різноманітні інфраструктурні проекти з Україною. Наша підтримка не обмежується Закарпатською областю, але, зрозуміло, особлива увага прикута до розвитку суміжного з нашою країною регіону. Зокрема, Урядом Угорщини запропоновано програму для підтримки економіки Закарпаття, яка передбачає інвестиції цього року у сумі 80 млн. євро в цей регіон, а також кредитні кошти на загальну суму понад 20 млн. євро», — повідомив Іштван Грежа.

Перший заступник Міністра нагадав, що Уряд України у 2016 році тільки через Державний фонд регіонального розвитку виділив 3 млрд грн., які регіони, зокрема, можуть використати на співфінансування спільних з міжнародними партнерами проектів та програм розвитку.

«Сподіваємося, що Закарпаття зможе запропонувати якісні проекти, необхідні мешканцям регіону, корисні державі і цікаві угорським партнерам. В пріоритеті, звичайно, має бути розвиток дорожньої інфраструктури, підвищення якості якої значно впливатиме на інвестиційну привабливість регіону, поліпшить транспортний зв’язок між Україною і країнами Єврозони», — зазначив В’ячеслав Негода.

Підсумовуючи захід, Перший заступник Міністра запропонував угорським партнерам запланувати на найближчий час проведення засідання Українсько-Угорської змішаної комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва, яка діє з 2004 року, де за участі представників місцевих влад двох країн обговорити усі нагальні питання та визначити пріоритети співробітництва.

27.04.2016 - 16:15 | Views: 11684
Закарпаття має скористатися перевагами децентралізації і ефективно використати державну та міжнародну допомогу, — В’ячеслав Негода

Tags:

V.Nehoda

Область:

Закарпатська область

Source:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...