Перші «ластівки» децентралізації

Цей відцентровий процес, широко анонсований владою, поволі набирає обертів. На Вінниччині однією з перших «ластівок» децентралізації стало приміське село Дружелюбівка. Нещодавно воно об’єдналося зі своїм найбільшим сусідом — райцентром Калинівка. Селяни дуже швидко зметикували, яка користь може бути від децентралізації та об’єднання. Громада обрала старосту. Ним стала колишня голова сільської ради Інга Притуляк. Нові обов’язки старости багато в чому подібні до тих, які виконував сільський голова, тому особливих проблем із адаптацією до новацій не виникло. Староста й надалі видаватиме довідки, прийматиме громадян, розглядатиме їхні звернення, вирішуватиме земельні питання тощо. Єдина суттєва різниця між «старим» та «новим» — це об’єднаний бюджет міста й села. Спершу це лякало громаду, мовляв, ми втратимо самостійність, не зможемо розпоряджатися власними грошима.

Та нещодавно ці побоювання були розвіяні. Навіть більше — селяни вже бачать користь від процесу. З об’єднаного бюджету двох громад Дружелюбівка отримала 2 мільйони гривень. Ці кошти спрямовані на облаштування вуличного освітлення та асфальтування 1200 метрів дороги. Раніше, до об’єднання, таких грошей у села не було і залишалося лише мріяти про зміни й просити спонсорів та заїжджих депутатів про допомогу. Тепер це реальність. Освітлені вулиці й дві сучасні зупинки в селі вже милують око. А коли ще й понад кілометр роздовбаної сільської дороги вкриється асфальтом, люди остаточно переконаються, що покращання — це не слова «зальотного» депутата перед виборами, а реалії.

За два місяці шляхом Дружелюбівки має піти ще одне село на Вінниччині — Студена Піщанського району, де також оберуть старосту й об’єднаються із сусідньою громадою.

Область:

Вінницька область

Source:

«Сільські вісті»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...