Регіони можуть створювати агенції регіонального розвитку, — постанова Уряду

На Урядовому порталі оприлюднено Постанову Кабінету Міністрів України № 258 «Про затвердження Типового положення про агенцію регіонального розвитку».

У своїх регіональних стратегіях розвитку більшість областей передбачають створення агенції регіонального розвитку, яка допомагатиме місцевій владі втілювати стратегію і здійснювати заходи, передбачені планом з її реалізації. Але до цього часу не було урядового документу, який би визначав організаційно-правовий статус агенції, її основні права та функції, органи управління та джерела фінансування.

«Зазначеним рішенням Уряд сприяє посиленню інституційної спроможності регіонів щодо досягнення цілей їх розвитку, підвищенню інвестиційної привабливості регіону. Такі кроки назустріч місцевому самоврядуванню є свідченням ефективної реалізації державної регіональної політики», – прокоментував Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.

Як повідомлялося, агенція регіонального розвитку працюватиме як офіс з надання консультацій і практичної допомоги щодо підготовки та реалізації програм і проектів регіонального розвитку.

Агенції мають стати осередками співпраці між державним, приватним та громадським секторами, оскільки засновувати їх можуть обласні державні адміністрації, відповідні ради та неурядові організації як співзасновники.

Очікується, що позитивний ефект від взаємодії та співпраці з агенціями регіонального розвитку отримають як прості громадяни, так і органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації тощо.

Агенції регіонального розвитку вже успішно функціонують в таких провідних країнах, як Німеччина, Франція, Великобританія, Польща, Австралія, Канада.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...