Об’єднана громада Великобагачанського району та Білоцерківський район підписали меморандум про співпрацю

Днями делегація Білоцерківської районної ради на чолі з головою Віталієм Гринчуком відвідала Полтавщину для ознайомлення з досвідом новоствореної Білоцерківської об’єднаної територіальної громади (Великобагачанський район).

«Ми вивчаємо не лише європейські демократичні принципи управління, що передбачають залучення громадськості до процесу реформ, а й маємо бажання організувати процес обміну досвідом між новоствореними громадами України. Подібна комунікація дасть використати кращі проекти та уникнути помилок, з якими доводиться стикатися на цьому шляху»,- наголосив голова Білоцерківської районної ради Віталій Гринчук.

Представників Київщини зустрічав голова Білоцерківської громади Іван Лещенко.  Він ознайомив гостей з територією об`єднаної громади, розповів  про географічну та національну специфіку регіону, історичні передумови формування моделі суспільних відносин у їхньому краї, результати минулих виборів до органів місцевого самоврядування та про успіхи першої в Полтавській області об’єднаної громади.

Іван Васильович переконаний, що майбутнє успішного місцевого самоврядування саме за об’єднаними громадами, що дає можливість успішно розбудовувати територію.

 «Білоцерківку визнали центральною садибою 4 сільські ради, які нині обслуговують 18 населених пунктів. У них живе 4 тисячі осіб.  Цій об’єднаній громаді – лише 5 місяців. Після децентралізації вона отримала потужний фінансовий потенціал. Адже на її території працюють 2 підприємства-гіганти, що сплачують значні податки на доходи фізичних осіб. Цьогорічний бюджет склав 18 мільйонів гривень. А ще ми очікуємо на державну субвенцію – майже 5 мільйонів гривень. Гроші плануємо  витратити на спорудження дитячого садка у селі Поділ. У селі Огирівка до середини квітня з’явиться вуличне освітлення. У Бірках відремонтуємо Будинок культури. У Балаклії створимо навчально-виховний комплекс. У Красногорівці й Дзюбино плануємо побудувати  водогони. Фахівець із благоустрою нині працює при  кожному старостаті», - розповів Іван Лещенко.  

Водночас він наголосив, що від об’єднання повинні вигравати усі території, а  не лише центральна садиба. 

У свою чергу Віталій Гринчук зазначив, що досвід новоствореної Білоцерківської  об’єднаної громади буде надзвичайно корисним для Київщини.  

«Теорія – це одна справа, а практика – зовсім інша. Після такого візиту ми зовсім по-іншому подивимся на об’єднання, на цей процес, і приймемо для себе, позитивні тенденції, які будуть відбуватися у нашому регіоні», - підкреслив голова районної ради.  

За підсумками зустрічі Білоцерківська об’єднана громада Великобагачанського району та Білоцерківський район Київської області підписали меморандум про співпрацю та обмін досвідом. Це особливо символічно не лише через схожі назви населених пунктів, а й через те, що знаний на Полтавщині Іван Мазепа народився на Київщині, у селі Мазепинці Білоцерківського району.

Область:

Київська область

Source:

Сайт Київської ОДА

Share the news:

Read more:

18 March 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 March 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 March 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 March 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...