Кількість органів місцевого самоврядування в Україні, що не виконали затверджені бюджети, зменшилася у вісім разів

Про це повідомив віце-президент Палати регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, виступаючи на тематичних дебатах «Еволюція регіоналізації в країнах-членах ЄС».

«У 2015 році в Україні відбулося істотне зрушення у процесі фінансової децентралізації. Завдяки змінам в Бюджетний і Податковий кодекси розпочато формування реальної фінансової основи для здійснення місцевим самоврядуванням своїх повноважень. 

Приріст надходжень до загального фонду органів місцевого самоврядування за минулий рік збільшився на 42%. Зменшилася кількість органів місцевого самоврядування, що не виконали затверджені бюджети: в 2014 році їх було 134, у 2015-му – 17. Це свідчить про успішність розпочатих реформ», - охарактеризував результати фінансової децентралізації Сергій Чернов.

За його словами, «триває процес передачі повноважень на місця, який у кінцевому підсумку повинен демонтувати залишки командно-адміністративної системи, де визначення пріоритетів і прийняття рішень було замкнуто на центральній владі. Зараз ця функція переходить до місцевого самоврядування, насамперед, до громад, втілюючи принцип субсидіарності.

Зокрема прийнято закони, що передають на місцевий рівень повноваження із надання адміністративних послуг у сферіреєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, реєстрації майнових прав на нерухомість, інших адміністративнихпослуг, а також фінансового забезпечення цих повноважень».

Загалом, підкреслив президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов, минулий рік для країни став періодом переходу від підготовки реформи системи регіонального управління до її реалізації. Україна зробила важливі кроки до модернізації самоврядування в дусі Європейської хартії, насамперед, почавши децентралізацію і формування дієздатної представницької влади на місцевому рівні шляхом об'єднання роздроблених територіальних громад.

Область:

Харківська область

Source:

Сайт Харківської обласної ради

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...