Серед 162 територіальних громад на Львівщині найбагатшими є Тростянецька і Новокалинівська

Про це сьогодні повідомив аналітик громадської організації «Європейський діалог» Тарас Баранецький, передає кореспондент Варіантів.

«На сьогодні ми маємо дві відносно багаті громади у Львівській області – це Новокалинівська (Самбірський район) і Тростянецька (Миколаївський район) громади, доходи яких складають майже десять мільйонів гривень. Слідом за ними йде Гніздичівська громада (Жидачівський район), втім решта громад є суттєво біднішими», – зазначив Тарас Баранецький.

За його словами, сума зазначених доходів врахована без трансфертів, тобто без тих грошей, які громада може збирати безпосередньо в себе на території.

«Не можна говорити тільки по доходах про те, наскільки громада є платоспроможною, адже варто також добре  розуміти, яка соціальна інфраструктура є на території цієї громади. Проте навіть ці показники доводять, що на Львівщині є досить небагаті громади», – підсумував Баранецький.

Найзбитковішою в області є Вільшаницька громада (Самбірський район), яка витрачає на управлінські видатки значно більше, аніж заробляє – майже 133%, а також Чукв’янська (Самбірський район), що витрачає всі кошти, які заробляє – 105%.

«Це всі ті кошти, які громади самі заробляють і потім витрачають на апарат управління: комунальні послуги, оплату зарплати тощо», – пояснив Тарас Баранецький.

Тростянецька громада, що на Миколаївщині, витрачає лише чверть зароблених коштів. Як зауважив аналітик, власне ця громада може функціонувати ефективно й не перетвориться на установу, що просто виплачує заробітну плату своїм працівникам.

«Це дуже важливо, щоб об’єднана громада не стала своєрідною касою виплати заробітної плати місцевим працівникам. Оскільки тоді грошей не залишається й громада просто не може виконувати тих функцій, які ми очікуємо від місцевого самоврядування», – додав Тарас Баранецький.

Відтак експерти громадської організації «Європейський діалог» наголошують, що зараз негайно потрібно забезпечити платоспроможність вже створених територіальних громад.

Це можливо, якщо депутати Львівської облради приймуть рішення, яке дозволить окремим сільським чи селищним радам приєднуватись до вже створених громад, а також об’єднуватись таким громадам між собою.

Область:

Львівська область

Source:

«Варіанти»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...