Стратегії розвитку освіти, охорони здоров’я, соцзахисту мають відповідати Концепції реформи місцевого самоврядування, - експерти

Проект Плану заходів з реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади на 2016 рік розглянули в Мінрегіоні під час наради з актуальних питань реформування місцевого самоврядування під головуванням першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоди.

Експерти, представники донорських проектів з підтримки децентралізації в Україні та асоціацій органів місцевого самоврядування одним з основних заходів визначили необхідність розробки концептуальних пропозицій щодо Стратегій розвитку галузей освіти, охорони здоров’я, соціального захисту у відповідності до Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

За словами учасників наради, по кожній з названих галузей профільні міністерства повинні підготувати чітке бачення їх реформування з урахуванням базової реформи – реформи місцевого самоврядування.

Також запропоновано внести до переліку заходів створення та запровадження в практику діяльності органів місцевого самоврядування інструментів для забезпечення прозорого, підзвітного та ефективного бюджетного процесу на місцевому рівні.

Для виконання завдання з наближення послуг на місця та підвищення їх якості, учасники наради зійшлися на думці внести до Плану заходів  завдання з передачі органам місцевого самоврядування повноважень з надання адміністративних послуг через Центри надання адмінпослуг (ЦНАПи) видачу паспорта громадянина України, посвідчення водія на право керування транспортними засобами, державну реєстрацію транспортних засобів тощо.

До проекту Плану заходів за результатами наради ввійшли також завдання з підготовки законопроектів як тих, що можуть бути прийнятими без внесення змін до Конституції України так і тих, що спрямовані на реалізацію змін до Основного закону в частині децентралізації у разі, якщо такі зміни будуть прийняті парламентом.

До проекту документу включено також розробку навчальних програм для посадових осіб органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад та державних службовців з питань децентралізації фінансової системи, зміцнення матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування.

Також передбачається методична підтримка формування та діяльності ЦНАПів у об’єднаних територіальних громадах та надання таким громадам допомоги у підготовці проектів та програм соціально-економічного розвитку за рахунок коштів субвенції на розвиток інфраструктури, Державного фонду регіонального розвитку та міжнародної технічної допомоги.

До проекту документу ввійшли і інші заходи, необхідні для реалізації реформи місцевого самоврядування.

В ході наради досягнуто згоди найближчим часом доопрацювати Проект Плану заходів з реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади на 2016 рік, затвердити та направити на погодження заінтересованим центральним органам виконавчої влади.

02.03.2016 - 16:18 | Views: 11884
Стратегії розвитку освіти, охорони здоров’я, соцзахисту мають відповідати Концепції реформи місцевого самоврядування, - експерти

Tags:

V.Nehoda

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...