Громадам презентували інструмент для прискорення впровадження просторового планування в Україні
Громадам презентували інструмент для прискорення впровадження просторового планування в Україні

31 травня Програма USAID з аграрного та сільського розвитку АГРО презентувала територіальним громадам та Уряду країни інструменти комплексного просторового планування територій громад для їх повоєнного відновлення.


В обговоренні потреб громад та інтрументів взяли участь представники Мінінфраструктури, Мінагрополітики, а також більше 200 представників територіальних громад, представників містобудівної, землевпорядної та ГІС-спільнот. Під час заходу обговорили стан та перспективи впровадження просторового планування, а також презентували онлайн-форму на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій громад, створену за підтримки Прогами USAID АГРО.

Наталія Козловська заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, акцентувала на важливості розвитку просторового планування для відновлення України.

«Якісне планування відновлення територій – це запорука подальшого сталого розвитку територій, розуміння того, що люди, які проживають на цих територіях, мають чітке зрозуміле майбутнє. Хочу подякувати нашим партнерам – USAID – це і Програмі USAID АГРО, і USAID "ГОВЕРЛА" за послідовну підтримку уряду України в частині розроблення усіх документів і процесів, що стосуються просторового планування, яке, на нашу думку, є основою майбутнього. Якісна містобудівна документація має бути послідовністю тих рішень, які ляжуть в програми відновлення територіальних громад та обласних державних адміністрацій. Саме комплексні плани просторового розвитку громад, які визначені Законом 711, покликані впорядкувати плани органів місцевого самоврядування в конкретні проекти та об’єкти. Таке бачення дозволить органам місцевого самоврядування розуміти, як буде виглядати завтрашнє майбутнє, а нам, як уряду, розуміти, яка необхідна допомога громадам у фінансуванні, донорам – як буде розвиватись громада і які інвестиції необхідні», – зазначила заступниця Міністра.

Денис Башлик, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України, відзначив, що суспільство поступово переходить від теоретичного до практичного використання просторового планування.

«Просторове планування є каталізатором для розвитку містобудівного, земельного, природоохоронного та інших кадастрів та реєстрів, які наповнюються за рахунок розробки просторової документації, а також є каталізатором для залучення інвестицій, подолання корупції, автоматизації процесів, надання підтримки бізнесу, дозвільних документів. Просторове планування є невідʼємною частиною післявоєнного відновлення», – зазначив Денис Башлик.

Ксенія Сидоркіна, директорка Програми USAID АГРО, розповіла про заплановані проекти з просторового планування для підтримки відновлення постраждалих громад.

«Вже незабаром Програма USAID АГРО розпочне проект з розробки комплексних планів просторового розвитку у громадах Харківської та Чернігівської областей, щоб підвищити їхню спроможність ефективно управляти земельними та іншими ресурсами. Чернігівщина та Харківщина, які постраждали внаслідок російської агресії, отримали унікальну можливість масштабувати впровадження просторового планування, охопити їм усі свої території. Для декількох громад цих областей ми будемо розробляти комплексні плани. На їхньому прикладі ми покажемо та пояснимо іншим громадам кожен наш крок та навчимо їх виконувати ті ж самі дії у себе. Тож вони зможуть пройти увесь шлях створення комплексних планів разом з нами», – зазначила Ксенія Сидоркіна.

Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, представив результати опитування серед 440 громад, завдяки якому вдалося дізнатися, на якому етапі розробки комплексних планів вони знаходяться і скільки для них це коштуватиме.

Він розповів, що 422 громади повністю або частково зареєстрували право комунальної власності на землю; 317 громад проводять або завершили інвентаризацію земель; 295 громад оприлюднили інформацію про землі громади частково або повністю; 242 громади визначили землі для насадження лісів, рекреаційних об’єктів, лісосмуг, тощо, 202 громади мають виділені об’єкти культурної спадщини з охоронними зонами.

Щодо стану розробки комплексних планів Іван Слободяник зазначив, що 180 громад прийняли рішення про розробку комплексних планів, 88 громад створили робочі групи, 37 громад повідомили, що працюють над завданням розробки комплексного плану, 18 вже визначили виконавця.

Серед причин, які гальмують процес створення комплексних планів, виконавчий директор ВАГ відзначив недостатню експертну підтримку, відсутність актуальної картографічної основи, зважаючи на значну вартість створення картографічних матеріалів та обмеження  здійснювати аерозйомку територій у воєнний час.

«Ми маємо на рівні закону встановити, що ортофотоплани є картографічною основою для комплексних планів», – додав  Іван Слободяник.

Наталія Гнидюк, заступниця керівника USAID Говерла, зазначила, що попри всі виклики війни запит на підготовку комплексних планів зріс, свідомість муніципалітетів змінилась в бік розуміння, що без документації неможливо побудувати жодного об’єкту і, відповідно, створити робочі місця.

Обговорюючи чинники, що стримують розвиток просторового планування, Наталія Гнидюк зауважила, що на рівні сільської селищної ради важко знайти фахових архітекторів та землевпорядників, які зможуть на території громади пропонувати комплексні рішення. Вона також запропонувала повернути субвенцію, щоб підтримати територіальні громади, які бачать додану вартість у цьому процесі.

Євген Плащенко, генеральний директор Директорату просторового планування територій та архітектури Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, відзначив необхідність актуалізації даних та містобудівної документації, адже, за результатами опитування, яке проводило Міністерство спільно з обласними військовими адміністраціями серед 850 громад, затверджено 397 генеральних планів міст, з яких 275 розроблялись з 1991 по 2011 рік.

Дмитро Макаренко, заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, розповів про очікувані зміни, які допоможуть громадам у розробці комплексних планів:

«Державний картографо-геодезичний фонд є невід’ємною складовою національної інфраструктури геопросторових даних. Ми сформували проектні пропозиції для донорських організацій щодо створення у 2024 році цифрової карти, що спростить користування відомостями для громад», – зазначив Дмитро Макаренко.

Ключовим моментом заходу стала презентація онлайн-платформи для розробки завдання для комплексних планів просторового розвитку територій громад, яку розробили за підтримки Програми USAID АГРО.

Назар Малиняк, керуючий партнер ТОВ «СмартФармінг», компанії, яка стала підрядником в розробці онлайн-форми, відзначив три ключові переваги використання форми: покроковість, відповідність чинному законодавству, агрегованість інформації. Він також наочно показав функціонал онлайн-форми, від авторизації до внесення всієї необхідної інформації.

«Підтримка даної платформи передбачена до кінця 2024 року . Ми сподіваємось, що громади почнуть активно використовувати онлайн-форму і  від них очікуємо зворотного зв’язку», - зазначив Назар Малиняк.

Показово, що лише за перші 10 хвилин після презентація онлайн-форми, на ній вже зареєструвалося 11 громад. Платформа доступна за посиланням plangromad.com.ua

Також під час заходу відбулось підписання меморандуму про співпрацю між Всеукраїнською Громадською організацією «Асоціація фахівців землеустрою України», громадської організації «Асоціація сертифікованих геодезистів України» та підприємством Culver Aviation щодо використання безпілотних літальних апаратів (БПЛА) і створення актуальних ортофотопланів для створення картографічної основи громад.

За словами Анатолія Полтавця, голови Правління «Асоціації фахівців землеустрою України», це партнерство допоможе створювати якісні картографічні дані та громадам і розробникам комплексних планів заощадити кошти та час на виконання робіт.

Також учасники заходу ананосували інші новації у сфері технічного, законодавчого та кадрового забезпечення просторового планування територій громад.

Отже, уряд, донори та профільні асоціації готові об’єднувати зусилля в земельній та містобудівній реформах, щоб допомогти громадам у розвитку просторового планування, а презентована новаційна онлайн платформа для створення завдання для комплексних планів дозволить громадам легко і ефективно розпочати процес їх розробки і впровадження, уникаючи корупційних ризиків.

Views: 3377
Related news: spatial planning
Read more: