Агломерації в Україні де-факто давно існують, і громадам варто використати цей потенціал , - В’ячеслав Негода

 

До формального створення агломерацій можна ставитися по-різному – підтримувати чи критикувати. Але варто усвідомити, що агломерації в Україні давно утворилися природнім шляхом. Громади навколо великих міст постійно взаємодіють одне з одним хоч і не системно. І та агломерація, голови громад якої першими усвідомлять користь від спільного вирішення питань розвитку території і почнуть діяти стратегічно, отримає велику перевагу і великі інвестиції.


Таку думку висловив керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода під час онлайн-презентації результатів соціологічного дослідження “Думки і погляди населення Львівської агломерації”.

«Ми завжди прагнули, щоб громади в Україні ставали більш автономними і спроможними у вирішенні питань місцевого значення. Громади – це основа стійкості країни. Вони підтвердили це і у мирний час, і у час спротиву російській агресії. Очевидно, що зміцнювати інституційність, спроможність громад треба і надалі. Але при цьому важливо розуміти, що в сучасному світі жодна громада не може жити замкнуто, без співпраці з сусідами. І чим щільніше розташування громад, тим вагомішою і ефективнішою може бути співпраця між ними. Громади Львівщини пройшли вже великий шлях у створенні стратегії спільного розвитку території у рамках Львівської агломерації і мають шанс першими в Україні відчути переваги, які надає такий документ. Результати їхньої співпраці, впевнений, надихнуть й інші громади до такого співробітництва», - сказав В’ячеслав Негода.

Перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик зазначив:

«Ми готові рухатися системно на шляху до розробки стратегії Львівської агломерації. Сьогоднішнє засідання можна розглядати як певний проміжний звіт того, що було зроблено. Ми вже майже завершили аналітичну частину роботи. Також проведене соціологічне дослідження, напрацьовані 63 проекти міжмуніципального співробітництва. Робота триватиме і надалі. Хочу ще раз наголосити, що стратегія Львівської агломерації – це не лише політичний документ, а і документ, який може стати інструментом залучення інвестицій, і, що найважливіше, – це можливість вирішення спільних проблем шляхом партнерства. Саме на принципах, партнерства, рівноправності і добровільності має формуватися ця стратегія. Всі учасники процесу мають бути почуті».

Львівський міський голова Андрій Садовий зазначив, що спільна стратегія – важливий інструмент для залучення громадами іноземних інвестицій, бо він звичний і зрозумілий для європейських країн.

«У голів громад одна мета – зробити кращим життя жителів громади. Який інтерес громадам входити до Львівської агломерації? Усе просто – разом ми можемо більше зробити для наших громадян – реалізувати більше проектів, залучити значні інвестиції. У нас є унікальний шанс стати в цьому питанні першими, і якщо це позитивно вплине на розвиток територій, а отже і на життя наших мешканців, то ми маємо ним скористатися», - сказав Андрій Садовий.

Результати дослідження, проведеного Радою Європи, а також коментарі інших учасників заходу - в одній з наступних наших публікацій.

Views: 1345
Related news: agglomeration
Read more: