В Запорізькій області стартувало об’єднання в громади на рівні міст

Процес реформування набирає обертів в Оріхові. Напередодні голова постійної депутатської комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою Запорізької облради Дмитро Майстро, радник голови Запорізької облради Олег Мних, керівник Офісу реформ у Запорізькій області Олександр Свистун та співробітники виконавчого апарату Запорізької обласної ради взяли участь у зборах оріхівської громади.

До обговорення проблемних питань долучилися керівники Оріхівської міської та районної рад, голова райдержадміністрації, голови сільських та селищних рад.

Ініціатором об’єднання в Оріхівську міську територіальну громаду виступив міський голова Оріхова Сергій Герасименко, якому вдалось згуртувати навколо 32-тисячного міста близько десяти сільських рад. Звернувшись із пропозицією про об`єднання до всіх сільських рад, які, згідно Перспективного плану формування територій громад Запорізької області, увійдуть до складу цієї спроможної територіальної громади, Оріхівська міська рада отримала позитивні відповіді від більшості сільських територій.

- На жаль, не всі сільради надали відповіді. Хоча, за процедурою, повинні були надіслати негативну відповідь – в разі, якщо громада сільради виступає проти об`єднання, - відзначив керівник Офісу реформ Олександр Свистун. Він зауважив, що під час особистого спілкування голови сільрад, які не висловили бажання приєднуватись, демонстрували деструктивну позицію, відстоюючи свої власні амбіції, а не інтереси громади.

Представники обласної ради та Офісу реформ, які виступають помічниками у справі об`єднання в Оріхівську міську територіальну громаду, домовились провести додаткові консультації з мешканцями сільських рад і вже потім приймати остаточне рішення. При цьому керівник Офісу реформ Олександр Свистун нагадав, що об`єднання в Оріхівську міську територіальну громаду відкриває додаткові джерела фінансування і можливість напряму залучати іноземні інвестиції.

Від об`єднання міста і сільських рад виграють всі, адже більше коштів субвенції із Держбюджету-2016 отримають громади, що об’єднались із сільськими територіями. Кошти (а у Державному бюджеті на 2016 рік передбачено субвенцію 1 млрд. грн. на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад) розподілятимуться в залежності від площі сільської території та сільських жителів — чим більша кількість сільських жителів та площа сільської території, тим більший обсяг субвенції для об’єднаної територіальної громади.

Кошти субвенції можна буде спрямувати на фінансування об’єктів інфраструктури – доріг, мостів, переходів, аби покращити доступність жителів об’єднаної територіальної громади до об’єктів та установ, у яких надаються адміністративні, соціальні та інші послуги. Провести роботи з благоустрою, будівництва водогонів, систем водовідведення, збирання та утилізації твердих побутових відходів.

Область:

Запорізька область

Source:

Офіс реформ

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....