Придбання дров (паливної деревини) для подальшої безоплатної передачі населенню - роз’яснення для громад

Експерти Програми USAID DOBRE узагальнили відповіді на ряд запитань від територіальних громад щодо організації та забезпечення придбання паливної деревини для населення постраждалих від збройної агресії РФ територій, що здійснюються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.


У роз’ясненні наведені відповіді на наступні питання:

  • яким чином має здійснюватися придбання дров (паливної деревини) та передача їх населенню;
  • за якими кодами бюджетної класифікації мають плануватися  територіальними громадами видатки на придбання дров;
  • яким чином здійснюється бухгалтерський облік

 

Яким чином має здійснюватися придбання дров (паливної деревини) та передача їх населенню? 

Витрати на закупівлю та доставлення деревини обласним військовим адміністраціям компенсують шляхом перерозподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України.

Для забезпечення проведення відповідних заходів постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 2022 року № 1139 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 04 жовтня 2017 року 769 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України» (далі – Порядок 769). Порядок доповнено напрямами спрямування субвенції на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, а саме:

  • на придбання, у період дії воєнного стану, деревини паливної для безоплатної видачі населенню територій, прилеглих до зони проведення воєнних (бойових) дій,
  • на компенсацію витрат, пов’язаних з доставкою деревини паливної населенню.

 

За якими кодами бюджетної класифікації мають плануватися  територіальними громадами видатки на придбання дров?

Для відображення видатків місцевих бюджетів на виконання бюджетних програм головного розпорядника коштів використовується Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету (далі – ТПКВК МБ), затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 20 вересня 2017 року № 793.

ТПКВК МБ є складовою частиною формування бюджетної програми місцевого бюджету та уніфікує можливі напрями спрямування коштів місцевих бюджетів.

При цьому, у разі відсутності відповідного коду ТПКВК МБ для відображення запланованих видатків, застосовуються коди ТПКВК МБ, спрямовані на фінансування інших програм/заходів/діяльності в залежності від галузевої ознаки напрямку видатків.

З огляду на те, що вищезазначена субвенція  пов’язана з наданням допомоги населенню, рекомендуємо відображати такі видатки по галузі «Соціальний захист та соціальне забезпечення» за кодом ТПКВК МБ 3242 «Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення».

Стосовно застосування КЕКВ[1]. Економічна класифікація видатків бюджету призначена для розмежування видатків бюджетних установ та одержувачів бюджетних коштів за економічними характеристиками операцій, які здійснюються відповідно до функцій держави та місцевого самоврядування. Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 12.03.2012 N 333 (ділі – Інструкція 333).

При обранні КЕКВ, за яким слід планувати та здійснювати видатки на придбання товарів, послуг чи робіт, необхідно враховувати їх економічну сутність, вимоги нормативних документів щодо подальшого використання та відображення в бухгалтерському обліку.

Відповідно до п. 2.5 глави 2 Інструкції 333 до категорії «соціальне забезпечення» належать: поточні трансферти населенню, у тому числі виплата всіх видів соціальної допомоги, пільг, субсидій; стипендій; пенсій; путівок на оздоровлення.

Трансферти населенню - це поточні платежі фізичним особам або надання їм матеріальної допомоги у натуральному вигляді, які передбачені для збільшення їх доходу. Трансферти населенню можуть надаватись як у готівковій формі, так і шляхом сплати рахунків. Подібні платежі можуть бути окремою добавкою до бюджету певної сім'ї чи особи або компенсуванням певних видів витрат, наприклад, на харчування, комунальні послуги, оплату проїзду тощо (абз. 6 п. 1.6 гл. 1  Інструкції 333).

З огляду на зазначене вище, операції з безоплатної видачі дров(паливної деревини) населенню за економічними характеристиками узгоджуються із видатками за іншими виплатами населенню, виданими у натуральній формі згідно із законодавством.

Проте, за КЕКВ 2730 „Інші виплати населенню” не передбачено здійснення відповідно до Порядку 769 видатків на придбання, у період дії воєнного стану, деревини паливної для безоплатної видачі населенню територій, прилеглих до зони проведення воєнних (бойових) дій.

Наразі видатки на оплату інших енергоносіїв, які використовуються в процесі виробництва теплоенергії або іншого виду енергії, зокрема, дров, передбачаються за КЕКВ 2275 „Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг” (підпункт 2.2.7.5 п. 2.2 гл. 2 Інструкції 333). Також оплата витрат на їх транспортування здійснюється за тим кодом економічної класифікації видатків бюджету, за яким здійснюється придбання товару, якщо це передбачено умовами договору придбання (абз. 2 п. 1.4 глави 1 Інструкції 333).

Однак, органи місцевого самоврядування та/або військові адміністрації не будуть використовувати паливну деревину для виробництва теплоенергії чи іншого виду енергії, а - безоплатно нададуть її населенню територій, прилеглих до зони проведення воєнних (бойових) дій.

Відповідно, списуватися паливна деревина буде не за нормами використання твердого палива установами у котельні при виробництві теплової енергії, а за встановленими у законодавстві обсягами паливної деревини на одну людину, що вказані у роздатковій відомості. 

Таким чином, планування та здійснення видатків місцевих бюджетів на придбання, у період дії воєнного стану, деревини паливної для безоплатної видачі населенню територій, прилеглих до зони проведення воєнних (бойових) дій, згідно з вимогами підпункту 2.5.3 п. 2.5 глави 2 Інструкції 333 рекомендуємо здійснювати за КЕКВ 2730 „Інші виплати населенню”.

Отже, планування та здійснення видатків місцевих бюджетів на придбання паливної деревини для безоплатної видачі населенню територій, прилеглих до зони проведення воєнних (бойових) дій, рекомендуємо здійснювати за ТПКВК МБ 3242 «Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення» та КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню».

З примірним порядком організації процесу на практиці щодо забезпечення деревиною паливною, порядком доставки та безоплатного розподілу деревини паливної серед домогосподарств можна ознайомитися у матеріалі: «Як безкоштовно отримати деревину паливну мешканцям прифронтових територій Дніпропетровщини».

 

Яким чином здійснюється бухгалтерський облік?

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначає Закон України 16.07.1999 № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон 996), який поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, а також на операції з виконання державного та місцевих бюджетів і складання фінансової звітності про виконання бюджетів з урахуванням бюджетного законодавства.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 56 Бюджетного кодексу України бюджетні установи ведуть бухгалтерський облік відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в державному секторі (далі – НП(С)БОДС) та інших нормативно-правових актів щодо ведення бухгалтерського обліку в порядку, встановленому Міністерством фінансів України.

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій, зокрема, щодо отримання, списання або передачі активів, є первинні документи – документи, які містять відомості про господарську операцію (дію або подію, яка викликає зміни в структурі активів та зобов’язань, власному капіталі підприємства).

З огляду на зазначене, органи місцевого самоврядування та/або військові адміністрації, що уклали договори з лісгоспами та отримали паливну деревину для подальшої безоплатної видачі населенню, відображають у бухгалтерському обліку операції із урахуванням вимог законодавства у сфері бухгалтерського обліку в державному секторі.

Відповідно до вимог Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 123 "Запаси", затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 12 жовтня 2010 року № 1202 та положень Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів суб’єктів державного сектору, затверджених Наказом Міністерства фінансів України від 23 січня 2015 року № 11  (далі - Методрекомендації 11) отримана паливна деревина  визнається на підставі первинного документу з надходження запасів - запасами.

Слід зазначити, що господарські операції з надходження, руху та вибуття запасів оформлюються бюджетною установою первинними документами.

Наразі відсутні типові форми первинних документів для оформлення господарських операції з надходження, руху та вибуття запасів, оскільки рекомендований Мінфіном до застосування Наказ Міністерства статистики України від 21 червня 1996 року № 193 "Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів" (п. 3 розд. І Методрекомендацій 11)  згідно з Наказом Державної служби статистики України від 22 жовтня 2021 № 266 втратив чинність.

За відсутності затверджених типових форм для оформлення окремих господарських операцій із запасами суб'єкт державного сектору може самостійно розробляти і затверджувати у розпорядчому документі про організацію бухгалтерського обліку відповідні форми необхідних первинних документів, при цьому такі форми первинних документів повинні містити обов'язкові реквізити, визначені Законом 996 (п. 3 розд. І Методрекомендацій 11).

Тобто, за потреби, органи місцевого самоврядування та військові адміністрації можуть відповідно до законодавства затвердити необхідні форми первинних документів для оформлення операцій з запасами.

Слід зазначити, що запаси обліковуються за місцем їх відповідального зберігання (знаходження) та в бухгалтерській службі.

Приймання, зберігання, відпуск та облік запасів у місцях їх зберігання здійснює матеріально відповідальна особа, призначена наказом керівника установи, з якою укладається договір про матеріальні відповідальність.

При отриманні запасів матеріально відповідальна особа на документі постачальника або на акті про приймання матеріалів повинна поставити свій підпис про одержання цих цінностей і прийняти їх на відповідальне зберігання.

Матеріально відповідальними особами у місцях зберігання запасів ведеться кількісний облік руху запасів.

У бухгалтерському обліку господарська операція з надходження та видачі населенню паливної деревини відображається на субрахунку 1815 «Активи для розподілу, передачі, продажу» Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2013 № 1203, методом подвійного запису.

Відображення у бухгалтерському обліку господарських операцій здійснюється бюджетними установами за Типовою кореспонденція субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 29 грудня 2015 року № 1219 (далі -  Типова кореспонденція).

При цьому надходження запасів в бюджетних установах відображатиметься такою кореспонденцією субрахунків:

з/п*
Зміст операції
Бухгалтерське проведення
Дебет
Кредит
3.1
Оприбуткування придбаних запасів
1815 «Активи для розподілу, передачі, продажу»
2113 «Розрахунки за авансами, виданими постачальникам, підрядникам за товари, роботи і послуги»;
6211 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»
 
Коли запаси використають шляхом безоплатної видачі населенню територій, прилеглих до зони проведення воєнних (бойових) дій, то бюджетні установи у бухгалтерському обліку цю операцію відображають кореспонденцією субрахунків:
 
з/п*
Зміст операції
Бухгалтерське проведення
Дебет
Кредит
3.16
Вибуття запасів у випадках, передбачених законодавством
8511 "Витрати за необмінними операціями"
1815 «Активи для розподілу, передачі, продажу»

 

Примітка*: Вказані підпункти із Типової кореспонденції, які мають застосовуватися бюджетними установами

 

Посилання на НПА та ресурси, що згадані у роз’ясненні:

  • Триває доставка безкоштовних дров на прифронтові території. Електронний ресурс. Режим доступу: https://minre.gov.ua/news/tryvaye-dostavka-bezkoshtovnyh-drov-na-pryfrontovi-terytoriyi
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 08.10.2022 № 1139 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України». Електронний ресурс. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1139-2022-%D0%BF#Text;
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 04.10.2017 № 769 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України» Електронний ресурс. Режим доступу:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/769-2017-%D0%BF#Text;
  • Наказ Міністерства фінансів України від 20.09.2017 № 793 «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету». Електронний ресурс. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0793201-17#Text;
  • Наказ Міністерства фінансів України від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію».  Електронний ресурс. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0011201-11#Text;
  • Наказ Міністерства фінансів України від 12.03.2012 N 333 «Про затвердження Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету та Інструкції щодо застосування класифікації кредитування бюджету». Електронний ресурс. Режим доступу:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0456-12#Text;
  • Як безкоштовно отримати деревину паливну мешканцям прифронтових територій Дніпропетровщини. Електронний ресурс. Режим доступу: https://r2p.org.ua/yak-bezkoshtovno-otrymaty-derevynu-palyvnu-meshkanczyam-pryfrontovyh-terytorij-dnipropetrovshhyny/
  • Закон України від 16.07.1999 № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14#Text;
  • Кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI «Бюджетний кодекс України».  Електронний ресурс. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2456-17#Text;
  • Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі " 123 "Запаси", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 12.10.2010 № 1202. Електронний ресурс. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1019-10#Text;
  • Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 11. Електронний ресурс. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0011201-15;
  • Наказ Міністерства статистики України від 21.06.1996 № 193 "Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів".  Електронний ресурс. (Втратив чинність) Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0193202-96;
  • Наказ Державної служби статистики України від 22.10.2021  № 266 " Про скасування та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Державної служби статистики України, Міністерства статистики України та Державного комітету статистики України". Електронний ресурс. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0266832-21#Text;
  • Наказ Міністерства фінансів України від 31.12.2013 № 1203 «Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі». Електронний ресурс. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0161-14#Text;
  • Наказ Міністерства фінансів України від 29.12.2015 № 1219 «Про затвердження деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку в державному секторі». Електронний ресурс. Режим доступу:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0085-16#Text.

Ця публікація стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст є відповідальністю Глобал Ком'юнітіз (Global Communities) і не обов'язково відображає точку зору USAID чи Уряду Сполучених Штатів.


[1] КЕКВ – тут і далі економічна класифікація видатків бюджету, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011  № 11 «Про бюджетну класифікацію»

15.12.2022 - 12:52 | Views: 5202
Придбання дров (паливної деревини) для подальшої безоплатної передачі населенню - роз’яснення для громад

Tags:

social services budget DOBRE finansy

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...