Як співпрацюють громади Рівненщини ‒ аналіз експертів

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» проаналізували стан реалізації̈ договорів про співробітництво територіальних громад Рівненської області.


Співробітництво територіальних громад є пріоритетом Стратегії розвитку Рівненської області на період до 2027 року: стратегічна ціль №2 «Збалансований розвиток територій», операційна ціль №2.2. «Стимулювання економічної активності в громадах», завдання №2.2.5. «Розвиток співробітництва громад».

Однак на рівні громад над розумінням можливостей співробітництва необхідно ще працювати, враховуючи, що тільки 19 громад з 63 наявних в області, мають досвід реалізації ініціатив співробітництва територіальних громад відповідно до заключених договорів співробітництва. 41 договір співробітництва територіальних громад області було заключено в період 2017-2022 роки.

З існуючих 5-ти форм співробітництва громад більшість - 21 договір з 41-го, стосується не форми реалізації̈ спільних проектів, як наприклад у Львівській, Полтавській та Волинській областях, а спільного фінансування (утримання) суб’єктами співробітництва підприємств, установ та організацій комунальної̈ форми власності ‒ інфраструктурних об’єктів. Така ситуація відрізняє Рівненську область від вищевказаних областей та свідчить про те, що під час реформи децентралізації до 2021 року включно громади області використовували спільне фінансування (утримання) об’єктів надання послуг різного характеру, розуміючи, що не у всіх громадах можна та є сенс запроваджувати послуги аналогічні сусіднім громадам, які в свою чергу перейняли повноваження в ряді послуг від трансформованих районних та обласних установ.

Слід відзначити, що в Рівненській області з 2010 року існує мотиваційний механізм підтримки ініціатив співробітництва територіальних громад – це обласний конкурс проєктів розвитку територіальних громад, який фінансується у тому числі за рахунок коштів обласного бюджету та  серед пріоритетів якого і підтримка проєктів співробітництва територіальних громад. Основними напрямами реалізації̈ проєктів Конкурсу є: покращення освітлення вулиць, упровадження енергозберігаючих технологій̆ у навчальних закладах, розвиток підприємництва, енерго- та ресурсозбереження, розвиток туристичної̈ діяльності, удосконалення механізмів охорони довкілля, організація ефективної̈ системи надання соціальних послуг населенню, реформування системи житлово-комунального господарства, удосконалення системи благоустрою населених пунктів.

Досвід реалізації громадами та їх спеціалістами, які приймали участь в розробці та реалізації  подібних ініціатив співробітництва, дуже важливий для подальшої розробки та реалізації вже нових проектів співробітництва в умовах переформатування громад у зв’язку з децентралізацією, та особливо в умовах воєнного часу. Що мусить громади замислюватися над новими спільними викликами та об’єднуватися для більш швидкого та ефективного вирішення нових проблем, пов’язаних з безпековими питаннями, притоком ВПО та інших незахищених верств населення, збільшенням навантаження на громади у зв’язком з переміщенням цих осіб та бізнесів, та різного типу, як спеціалістів, так і безробітних до власних громад, загальною трансформацією економіки в умовах загальної кризи, яку визвала ситуація воєнної агресії. 

ЗАВАНТАЖИТИ експертний аналіз

30.07.2022 - 10:09 | Views: 2197
Як співпрацюють громади Рівненщини ‒ аналіз експертів

Attached files:

Tags:

cooperation

Область:

Рівненська область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...